- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње јубиларни 10. фестивал класичне музике „Кустендорф класик“ на Мећавнику

© Sputnik / Радоје ПантовићТакмичари на "Кустендорф класик" фестивалу
Такмичари на Кустендорф класик фестивалу - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Фестивал класичне музике „Кустендорф Класик“ обележиће значајан јубилеј, десет година од оснивања 2. и 3. септембра 2023. године, у етноселу Мећавник.
Фестивал се ове године враћа свом оригиналном концепту који чини такмичарски и ревијални програм као и солистички концерти реномираних светских извођача. Фестивал ће свечано отворити његов оснивач Емир Кустурица, у суботу у 20 часова.
На отварању ће наступити виртуоз на хармоници Бобан Бјелић и певачка група Одсека за традиционалну народну музику Музичке школе „Мокрањац“. Централни део вечери резервисан је за солистички концерт пијанисте Олега Акуратова који ужива велику популарност у Русији, али и широм света.
© Фото : Уступљено СпутњикуОлег Акуратов
Олег Акуратов - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Олег Акуратов
У недељу, 3. септембра од 20 часова концерт ће одржати наш млади виолончелиста Петар Пејчић у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Радета Пејчића. На програму ће бити Чајковски, Рококо варијације и фантазија-увертира „Ромео и Јулија“.
Програм фестивала оба дана, почиње у 12 часова, а на Мећавнику ће се током дана смењивати такмичарски и ревијални програм.
Додела награда одржаће се у недељу 3. септембра после централног концерта.
За десет година од оснивања фестивала, на Мећавнику су наступале врхунске звезде класичне музичке сцене међу којима су Денис Мацујев, Александар Маџар, Валери Гергијев, Немања Радуловић, Јулијан Рахлин, Роман Симовић, Срба Динић, Нарек Хакназарјан, Јуриј Башмет, Јустус Грим, Милијана Николић.
„Кустендорф класик“ даје прилику многим извођачима да први пут наступе на тако високом нивоу, да се упознају са мајсторима уметности, да поделе искуства и утиске са вршњацима из других земаља и што је најважније фестивал постаје одскочна даска за развој музичке каријере.
Фестивал „Кустендорф Класик“ заједнички је пројекат реномираног српског режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала