- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прети обнова нуклеарних проба, одговоран Вашингтон

© Wikipedia / U.S. Department of Energy/Public domainТунел за подземно нуклеарно тестирање у Невади
Тунел за подземно нуклеарно тестирање у Невади - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Због деструктивних акција Вашингтона и његове неодговорне политике будућност Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба могла би бити угрожена, што може имати глобалне последице и довести до ширења нуклеарног наоружања.
У том контексту, упозоравају руски експерти, све теже ће се решавати питања контроле наоружања, као и смањење стратешких ризика.
САД су одговорне што тај споразум више од четврт века није ступио на снагу, чак су и демонстративно одустале од ратификације, а сада намеравају да наставе тестирања нуклеарног оружја. Због тога је Русија на заседању Генералне скупштине УН поново позвала све земље да што пре потпишу и ратификују тај уговор.
„Тај позив је повезан са чињеницом да се САД спремају да спроведу нуклеарне пробе пошто бојеве главе имају одређени рок трајања, а након што период складиштења прође долази до процеса распадања уранијума или плутонијума и као резултат тога критична маса, која би требало да покрене реакцију у случају нуклеарне експлозије, смањује се и до тога уопште не долази", објашњава руски војни експерт Јуриј Кнутов.
Због тога се такве бојеве главе морају периодично проверавати, а те провере је неопходно вршити путем подземних нуклеарних експлозија, додао је експерт.
„Постоји и други метод – то је компјутерско моделирање, које се користи већ дуги низ година. Али данас су САД склоне томе да се повуку из Споразума о забрани нуклеарних проба и почну са пробама, што може послужити и као подстицај другим земљама света да се не поштује Споразум о неширењу нуклеарног оружја, а то ће опет и друге земље подстаћи на ширење нуклеарног оружја“, упозорава Кнутов.
Државе за које се зна да имају нуклеарно оружје су Русија, САД, Кина, Француска, Велика Британија, Пакистан, Индија, Израел и Северна Кореја. Према последњим проценама, које датирају из октобра прошле године, у свету постоји око 13.000 нуклеарних бојевих глава, а Русија и САД, две највеће нуклеарне силе, заједно поседују око 90 одсто укупног нуклеарног оружја.
„Нуклеарно оружје сада могу да производе многе земље: Јапан, Немачка, Аргентина, Бразил и Саудијска Арабија. То јест, најмање десетак земаља данас има технологију и новац за производњу нуклеарног оружја. То је изузетно опасно и то може довести до његовог ширења и до тога да употреба нуклеарног оружја неће буде нешто забрањено и необично“, каже Кнутов.
© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)САД су одговорне што Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба више од четврт века није ступио на снагу, а сада још намеравају да наставе тестирања нуклеарног оружја
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
САД су одговорне што Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба више од четврт века није ступио на снагу, а сада још намеравају да наставе тестирања нуклеарног оружја

Русија позива свет да одустане од нуклеарних проба

До данас је Споразум о свеобухватној забрани нуклеарног тестирања потписало 185 земаља, а ратификовало 170 земаља. Међутим, уговор још није ступио на снагу, јер га неколико држава није потписало или ратификовало.
Да би тај уговор ступио на снагу, по анексу споразума морају га ратификовати 44 државе. Од тога, 36 држава га је ратификовало, укључујући три државе са нуклеарним наоружањем - Русија, Велика Британија и Француска. Од преосталих осам, три државе нису потписале споразум и то Индија, Северна Кореја и Пакистан, док је још пет земаља потписало, али није ратификовало - САД, Кина, Египат, Израел и Иран.
Међутим, Москва је забринута због могућег наставка нуклеарних проба Вашингтона и јасно је дала до знања да ће започети нуклеарна тестирања само уколико то прве ураде САД.
Москва је убеђена да ће Америка пре или касније тестирати своје нове нуклеарне бојеве главе, а модернизовање и одржавање инфраструктуре нуклеарног полигона у Невади показује да Американци не намеравају да од тога одустану.
Поред тога, САД не крију да праве нове врсте нуклеарних бојевих глава чије ће перформансе пре или касније морати да тестирају у пракси.
„Тешко је рећи како ће Русија одговорити, јер ако Сједињене Државе почну да спроводе нуклеарне пробе и то не једну него више њих, Русија ће такође учинити исто. Али, да би све то спречила Русија позива цео свет да одустане од нуклеарних проба“, каже Кнутов.

САД су једина земља која је нуклеарним бомбама разнела два града

Русија, као једна од држава која је ратификовала Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба још 2002. године и која је деценију раније увела добровољни мораторијум на нуклеарна тестирања, одговорно и доследно испуњава све своје обавезе, али сматра да и друге земље треба тако да се понашају. Самим тим је потписивање и ратификација Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба један од апсолутних приоритета у сфери неширења нуклеарног оружја и контроле наоружања. Meђутим, Кнутов сумња да ће САД и друге државе подржати руску иницијативу.
„По мом мишљењу, имајући у виду русофобичну политику Запада и њихова антируска осећања, мале су шансе да ће подржати ову иницијативу. Да је та иницијатива дошла из Сједињених Држава, онда би, наравно, наишла на подршку западних земаља. Међутим, САД за то нису заинтересоване и стога ће САД ометати ову руску иницијативу“, оценио је Кнутов.
С друге стране, Сједињене Државе, једина земља која је употребила нуклеарно оружје против цивилног становништва и збрисала с лица земље два јапанска града – Хирошиму и Нагасаки, настављају дрско да оптужују Русију за сва зла овог света и чак изврћу чињенице и руске позиције. Тако је заменица америчког државног секретара Бони Џенкинс изразила забринутост због фебруарске поруке Владимира Путина да је Русија спремна за нуклеарну пробу, намерно прећуткујући Путинове речи да „Москва то неће урадити прва“.
Руски председник је, током фебруарског обраћања Савезној скупштини, рекао да Русија има информацију да Сједињене Државе размишљају о тестирању свог нуклеарног оружја којем истичу гарантни рокови и да раде на развоју нових типова таквог наоружања.
С тим у вези, руски лидер је дао инструкције руском Министарству одбране и "Росатому" да обезбеде спремност за тестирање руског нуклеарног наоружања уколико пробе прво изведу Американци.
Очигледно је да се америчка политика заснива на оптуживању других за уништавање стубова међународне безбедности и, по правилу, углавном је Русија крива за све.
Тунел за подземно нуклеарно тестирање у Невади - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
РУСИЈА
Земље не уништавају нуклеарно оружје: Да ли је време да се забрани бар његово тестирање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала