- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Земун повезујемо са светом“: Отворено међународно путничко пристаниште, усидрен први крузер /фото/

© Tanjug / MGSI/ PREDRAG MITIĆОтворено међународно путничко пристаниште у Земуну
Отворено међународно путничко пристаниште у Земуну - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Пратите нас
Међународно путничко пристаниште, које ће према речима министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића омогућити повратак бродова у Земун, отворено је на земунској обали. После 150 година у Земуну је усидрен први велики крузер из Немачке.
Министар је нагласио да је последњи путнички брод пристао у Земун средином 19. века, а да смо изградњом овог пристаништа коначно, како је рекао, вратили бродове и пристаниште у Земун.
Весић је подсетио да је ово пристаниште једно од девет пристаништа у Србији.
"Имамо два пристаништа на Сави и седам на Дунаву. Ово је наше друго пристаниште у Београду, али и прво београдско пристаниште на Дунаву којим ћемо омогућити да више бродова долази у Београд и нашу земљу", рекао је Весић.
Он је подсетио да је недавно отворено пристаниште у Сремској Митровици, а да се завршава и пристаниште у Шапцу.
© MGSI/ PREDRAG MITIĆОтворено међународно путничко пристаниште у Земуну
Отворено међународно путничко пристаниште у Земуну - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Отворено међународно путничко пристаниште у Земуну
"Већ смо створили услове да имамо домаће линије између Митровице и Шапца и Београда. На Дунаву имамо пристаништа у Новом Саду, Земуну, Смедереву, Костолцу, Голупцу, Доњем Милановцу и Кладову. Као део пројекта 'Запловимо Србијом' предвиђена је изградња и у Баноштору, Сремским Карловцима и Апатину", навео је министар.
Весић је истакао да смо трећа земља када је у питању број страних туриста на рекама, одмах иза Аустрије и Мађарске.
"Године 2022. смо имали 1.419 крузера који су посетили Србију, и 135.000 путника. Крајем августа текуће године смо већ стигли до 122.000 путника, што значи да нам је пораст броја путника порастао за 30 одсто у односу на прошлу годину. То нас кандидује да постанемо земља са највише речних туриста", рекао је Весић.
Министар је нагласио да су пред нама велики кораци и улагања када је у питању лучка инфраструктура.
"Ми нисмо довољно користили реке и понашали смо се као да две велике европске реке не пролазе кроз нашу земљу. Много ћемо више енергије и новца уложити да искористимо наш речни потенцијал", нагласио је он.
© MGSI/ PREDRAG MITIĆОтворено међународно путничко пристаниште у Земуну
Отворено међународно путничко пристаниште у Земуну - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
Отворено међународно путничко пристаниште у Земуну

Земун повезујемо са светом и Европом

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић је истакао да је овај пројекат пристаништа од великог значаја за Општину Земун.
"Кроз Земун пролазе три ауто-пута, део пруге Београд-Нови Сад-Будимпешта, а новоотворено пристаниште представља фактички пети ауто-пут који пролази кроз Земун", рекао је Ковачевић.
Он је позвао све заинтересоване привреднике и туристе да посете Земун, пошто како је рекао, "Земун има душу вароши, и када се у њега једном дође, тешко се одлази".
Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић је истакао да је комплетно пристаниште пројектовано и изграђено од стране домаћих фирми.
"Од данас са овог места Земун повезујемо са светом и Европом. Србија великим корацима иде напред када је у питању број крузера који долазе у посету. Прошле године смо по броју посета туриста престигли Румунију. Из тог разлога је агенција заједно са Министарством саобраћаја иницирала пројекат 'Заплови Србијом'", рекао је Перовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала