- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борба против тероризма - задатак број један у Русији

© AFP 2023 / Yuri TutovИнтервенција руских снага у школи у Беслану
Интервенција руских снага у школи у Беслану - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Русија се 3. септембра сећа хиљада сународника који су погинули од руку терориста у Беслану, у позоришту Дубровка, током експлозија стамбених зграда у различитим регионима земље. Данас, након почетка специјалне војне операције, украјинске специјалне службе, између осталог и уз помоћ дронова, доминирају у терористичким активностима.
Дан солидарности у борби против тероризма симболизује јединство државе и друштва у борби против ове страшне појаве која је постала једна од најопаснијих глобалних проблема нашег времена, озбиљна претња безбедности целокупне међународне заједнице. Русија није изузетак.
Од 1990. до 2006. године у земљи је извршено више од 70 најбруталнијих терористичких напада: дизани су у ваздух стамбене зграде, авиони и возови, масовно су узимани таоци, вршени су разбојнички напади у многим регионима земље. Погинуло је више од 1.600 цивила и око 400 припадника специјалних јединица и полиције. Терористичка активност је наставила да расте.
Борба против тероризма постала је најважнији државни задатак. Предузимане су мере за сузбијање тероризма и стварање ефикасног националног система за борбу против тероризма. Ако је 2010. спречено само 10 одсто терористичких напада, та цифра се већ 2018. Повећала до 80 одсто, а 2020. године 96 одсто.
Тренутно, када се изводи специјална војна операција, појавиле су се нове терористичке претње, које потичу углавном од украјинских специјалних служби и екстремистичких формација. Уз помоћ „колективног Запада“ промовишу се идеје тероризма и неонацизма, покушавају да у криминалне радње укључе руске држављане и лица која стижу са територије Украјине, активно користећи различите интернет ресурсе.
Национални антитерористички комитет саопштио је да су украјинске специјалне службе и њихови западни покровотељи покренули агресивну идеолошку индоктринацију руске омладине како би је увикли у терористичке и екстремистичке активности.
Од фебруара 2022. године у земљи је спречено 188 терористичких напада. Председник Националног антитерористичког комитета, директор ФСБ Русије Александар Бортников приметио су су у већини случајева, под утицајем радикалних идеја, то обављали млади људи, ниских моралних квалитета који нису размишљали о последицама својих поступака.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, са своје стране, истакао је да извођење специјалне војне операције прате покушаји кијевског режима да заоштри и дестабилизује ситуацију у Русији. С тим у вези, према његовим речима, „значајно су повећани“ ризици од терористичких напада, „укључујући и коришћењем беспилотних летелица“. Према речима Николаја Патрушева, „потенцијалне мете терористичких напада су енергетски сектор, хемијска и радијационо опасна индустрија, предузећа војно-индустријског комплекса“.
Савремени тероризам се одликује изузетном виталношћу. Брзо се прилагођава променама ситуације, усавршавају се преваре, софистицирана је окрутност, подлост и издаја. Дакле, могуће га је превазићи само заједничким снагама: у већини случајева могуће је спречити његову појаву само у почетној фази – фази припреме терористичког напада. Само толеранција и узајамно поштовање свих грађана земље спречиће раст тероризма и екстремизма, лишити злочинце наде за подршку у руском друштву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала