- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Број 22: Кључ за људску колонизацију Марса

CC BY 2.0 / Wikipedia/ISRO/ISSDC/Justin Cowart / Планета Марс
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Револуционарна студија сугерише да би се успешна колонија на Марсу могла одржати са само 22 пажљиво одабране особе, наглашавајући кључну улогу типова личности у успеху будућих свемирских мисија.
Недавна студија коју је спровео тим америчких научника тврди да успешну колонију на Марсу могу одржавати само 22 особе. То откриће доводи у питање претходно процењену минималну почетну величину популације од 110 људи за успешну колонију на Марсу. Истраживање наглашава важност не само броја појединаца, већ и праве комбинације типова личности за дугорочни успех у изолованом окружењу Марса.
Док се мисија с посадом на Марс чини све изгледнијом у блиској будућности, одрживост дугорочне колоније или базе остаје неизвесна, с бројним изазовима које треба савладати, пише Сајенс алерт.

Шта је све ово истраживање узело у обзир

Научници су приметили да ће будући колонисти на Марсу зависити од снабдевања и основних ресурса са Земље, ослањајући се на технологију за издвајање кисеоника из марсовске воде и производњу водика за гориво. Додатно, истакли су важност разумевања бихевиоралних и психолошких интеракција међу Марсовим колонистима кроз приступ моделирања заснованог на агентима (АБМ симулација).
Ово моделирање, које се обично користи у здравственим и економским истраживањима, укључује компјутерске симулације за проучавање интеракција "агената" аутономног одлучивања у систему. Студија је укључила и четири типа личности у њихово моделирање: пријатне, друштвене, реактивне и неуротичне особе, свака са специфичним карактеристикама. Размотрене су и вештине управљања и инжењеринга, као и други чиниоци попут доступности ресурса и међуљудских односа.

Анализирана искуства с Антарктика, подморница и Међународне свемирске станице

Како би добили увид у изазове и стимулансе изолованих окружења високог стреса, амерички тим је анализирао људска искуства на местима као што су Антарктик, подморнице и Међународна свемирска станица (ИСС).
Аутори студије су спровели пет модела истраживања током периода од 28 година, мењајући почетну величину популације од 10 до 170 у корацима од по 10 јединки. Због нужности испуњавања критичних задатака као што су производња ваздуха, воде и хране, уклањање отпада и опоравак од незгода, величина популације од 10 одређена је као апсолутни минимум за стабилну колонију. Сваки почетни сет популације укључивао је и једнак број сваког типа личности.

Тип личности који се показао најотпорнијим

Након 28 година, утврђено је да је минимална почетна популација од 22 особе потребна за одржавање популације од више од 10 јединки. Међутим, студија је истакла значајну улогу типова личности у овом исходу.
У свим испитивањима, тип личности пријатних особа био је једини који је преживео цело трајање тестирања модела, приметили су аутори истраживања. Та се отпорност приписује њиховој високој способности суочавања, развијеној кроз изложеност стресним интеракцијама и незгодама.
Супротно томе, откривено је да су неуротични типови личности проблем у симулацији, што доводи до пада популације. Њихова већа стопа смртности захтевала је њихово смањење како би се стабилизовао остатак популације.

НАСА већ спроводи процену личности астронаута

Срећом, НАСА већ укључује процене личности у свој процес избора астронаута, усклађујући се с важношћу узимања у обзир људског фактора у планирању мисије.
Наведено истраживање зато наглашава кључну улогу коју људи играју у успеху марсовских мисија и евентуалних будућих колонија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала