- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цена земљишта у Војводини за 15 година нарасла 10 пута, а биће још већа

CC0 / Pixabay / наводњавање
наводњавање - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Њиве у Војводини три пута су скупље него у неким земљама Европске уније. Агроекономиста Милан Простран каже за РТС да цена земљишта и даље има тенденцију раста и да ће бити још већа.
Он истиче да је Србија аграрна земља и да има довољно ресурса, али да се преко 500 или 600 хектара пољопривредног земљишта уопште не користи. Наглашава да се не смемо односити према земљишту као што се сада односимо јер је квалитет почео да му опада.
Цене пољопривредног земљишта последњих година озбиљно расту. У неким деловима Србије су се утростручиле. У Војводини је најскупљи хектар продат у Јужнобачком округу и достигао је цену од 45.000 евра, док је најјефтинији коштао 2.672 евра. Просечна цена хектара је 15.211 евра.
Агроекономиста Милан Простран каже за РТС да је после потписивања споразума са Европском унијом 2008. године цена најквалитетнијег земљишта у Војводини била само 5.000 евра, док је данас у делу око Бечеја и Тисе десет пута већа.
"У Бачкој Тополи је пре две године продат један хектар за 120.000 евра. С обзиром на то да се земљиште све више смањује на Земљиној кугли, за отприлике 50 година, када буде на Земљи негде око 10 милијарди становника, цена земљишта ће бити још драстичније већа. Опстанак човека зависи од земљишта јер је земљиште основ за производњу хране", наглашава Простран.
Напомиње да се земљиште стално смањује и да је необновљив извор.
"Једно истраживање рађено у Европској унији показује да је за један центиметар пољопривредног земљишта потребно 1.000 година", наводи Простран.
У Шумадији је током прошле године реализован 951 купопродајни уговор, што је повећање за 200 у односу на 2021. годину. Најскупљи хектар је продат за 44.000 евра, док је најјефтинији био 612. У јужној и источној Србији најјефтинији хектар продат је за 417 евра.
На питање зашто је тако велика разлика у цени најјефтинијег земљишта у односу на Војводину, Простран каже да најквалитетније земљиште доминира у Војводини, што одређује цену, као и локација и близина инфраструктуре.
"У Војводини су и комплекси земљишта већи, у целинама. У централном, а поготово јужном делу Србије су уситњене њиве. На крају крајева, у Војводини је и концентрација људи нешто интензивнија. Напуштени су простори у јужном и источном делу Србије. Ти простори где постоји пољопривредно земљиште су практично без људи", каже Простран.

"Не смемо се односити према земљишту као што се односимо"

Простран истиче да имамо пражњење села и да нема становника, али да у последње време очигледно расте интересовање за повратак на село.
Наглашава да и цена земљишта има тенденцију раста и да ће бити још скупље.
"Мало смо се односили према томе неодговорно. Земљиште ПКБ-а је продато за 4.900 или 4.700 евра по хектару. Оно данас вероватно има много већу вредност. У неким другим деловима је та земља продавана по много нижој цени у оквиру цене капитала, мада је по Закону о пољопривредном земљишту била забрањена продаја друштвено-пољопривредног земљишта", напомиње Простран.
Не смемо се, како каже, односити према земљишту као што се односимо.
"Немојмо овај ресурс остављати да пропада. Морамо о њему водити много више бриге. Квалитет је почео да нам опада, хумусни део је са пет одсто пао на 2,5, што није добро", наглашава Простран.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала