- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Чувају ћирилицу и возе бицикле: На манифестацији у Бајиној Башти више од 300 учесника /фото/

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаВожња бицикла
Вожња бицикла - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Више од 300 људи, већином деце и младих, учествовало је данас на манифестацији „Ћирилична бициклијада“ у Бајиној Башти, саопштила је Туристичка организација „Тара-Дрина“.
„Ћирилична бициклијада“ одржава се другу годину заредом, а њен циљ, како се наводи, јесте промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и домета Рачанске књижевне и преписивачке школе.
Организатор бициклијаде је Туристичка организација „Тара-Дрина“ Бајина Башта уз подршку манастира Рача, Националног парка Тара и Агенције за безбедност саобраћаја.
На почетку манифестације, у Парку ћирилице, свим одраслим учесницима подељени су светлећи прслуци за бициклисте, док су на крају свим млађим учесницима подељене медаље, светла и звонца за бицикле, као и мајице Агенције за безбедност саобраћаја.
Како је наведено, учесници су се возили трасом Парк ћирилице - Дом ћирилице - излетиште Ћирилица - манастир Рача – Парк ћирилице.
Ранко Милановић из Националног парка Тара упознао је присутне са значајем очувања животне средине и том приликом најмлађима испричао причу о понашању у зони националног парка.
За учеснике је организована и посета манастиру Рача и обилазак манастирске ризнице, а владика Јован Пурић ученицима је упутио благослов и пожелео успешну школску годину, наводи се у саопштењу.
Организатори манифестације истакли су да је циљ данашње манифестације да се са почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсети да је у близини Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности.
Како су навели, велики број учесника и посебно интересовање младих показује да је „Ћирилична бициклијада“ одличан спој приче о неговању миленијумског писма, културног наслеђа, безбедности у саобраћају и здравог начина живота, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала