- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: И Америка шаље оружје са осиромашеним уранијумом у Украјину

© AP Photo / Khalid MohammedАмериканский солдат оценивает подготовку иракского экипажа американского танка Абрамс в окрестностях Багдада
Американский солдат оценивает подготовку иракского экипажа американского танка Абрамс в окрестностях Багдада - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Америчка администрација ће следеће недеље објавити о првим испорукама муниције са осиромашеним уранијумом Украјини, пренео је Ројтерс, позивајући се на високе званичнике у Вашингтону.
Према њиховим речима, реч је, по свој прилици, о пројектилима за тенкове "Абрамс".
Раније је "Политико" писао да Вашингтон планира да првих 10 комада ових тенкова испоручи Кијеву у септембру. Како се наводи, западни званичници се надају да ће им ова техника омогућити да стекну предност у контраофанзиви.
Ова муниција ће бити укључена у нови пакет помоћи Украјини, пише Ројтерс. Један од извора агенције проценио је вредност овог пакета од 240 до 375 милиона долара, у зависности од његовог садржаја.
Британско министарство одбране саопштило је 21. марта ће Украјини испоручити, не само тенкове Челенџер, већ и пројектиле за њих које садрже осиромашени уранијум. Приликом употребе овакве муниције, на тло се таложи радиоактивна прашина која је изузетно токсична и не може се деконтаминирати. Њихова употреба може довести до избијања рака.
Руски председник Владимир Путин назвао је то „нуклеарном ескалацијом“ и рекао да ће Русија „бити принуђена да одговори у складу са тим“.
Роберт Ф. Кенеди Млађи - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РУСИЈА
Роберт Кенеди Млађи критиковао намеру Вашингтона да Кијеву шаље ракете с осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала