- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Јужне Африке: Нема доказа да је земља испоручивала Русији оружје

© AFP 2023 / RODGER BOSCHЛука у Кејптауну
Лука у Кејптауну - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса изјавио је током обраћања нацији да резултати истраге показују одсуство било каквих доказа о превозу оружја за Русију на руском броду „Лејди Р“, који је био усидрен у Јужној Африци.
„Током истраге комисија није нашла никакве доказе да је било какав терет оружја утоварен за извоз на брод ‘Лејди Р’... и нема никаквих доказа који би поткрепили тврдњу да је брод превозио оружје из Јужне Африке намењено Русији“, рекао је јужноафрички лидер.
Током истраге, комисија је посетила јужноафричку поморску базу Сајмонстаун и узела изјаве од скоро 50 људи. Током рада комисије проучено је и више од сто различитих докумената, додао је Рамафоса.
Према његовим речима, оптужбе на рачун Јужне Африке да испоручује оружје Русији имале су погубан утицај на валуту, економију и положај земље у свету.
У децембру 2022. године руски брод „Лејди Р“ усидрио се у Јужној Африци. Јужноафричка телевизија „Њуз 24“ пренео је речи амбасадора САД у Јужној Африци Рубена Бригетија, који је тврдио да Јужна Африка наводно испоручује оружје руској војсци, мислећи на долазак руског брода у базу јужноафричке морнарице Сајмонстаун. Брод је боравио у бази од 6. до 8. децембра 2022. године.
Према речима амбасадора, Сједињене Америчке Државе уверене су да су на брод наводно утоварени оружје и муниција, након чега се брод вратио назад у Русију. Јужноафричке власти саопштиле су да Бригетијеви наводи не садрже никакве доказе. Јужноафричко Министарство спољних послова после тога је саопштило да је амерички амбасадор, након званичног протеста ресора, признао да је прешао границу и извинио се. У августу је независна комисија основана за истрагу тврдњи није добила никакве доказе које потврђују испоруку оружја.
Поглед на Кејптаун - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
РУСИЈА
Прешао границу: Амерички амбасадор био приморан да се извини Јужној Африци због Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала