- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Прети нови рат: Америка гази црвену линију у Тајвану – одговор Кине биће оштар и мудар

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаКина на паради у Пекингу показала колика је војна сила
Кина на паради у Пекингу показала колика је војна сила - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Наоружавањем Тајвана Американци су показали да им је потребан нови велики рат по украјинском моделу. Одговор Кине ће бити оштар, али мудар, јер Кинези неће дозволити да претерано оштрим потезом побољшају позицију САД која је суштински изгубљена, сматра аналитичар Бранко Павловић.
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена одобрила је војни трансфер Тајвану у оквиру Програма финансирања страних оружаних снага, који се иначе користи за суверене државе, наводи се у обавештењу послатом Конгресу.
Обећањем да ће Тајвану пружити војну помоћ, Вашингтон је прешао црвену линију, а одговор Кине неће бити ограничен пуким изјавама,наводи кинески лист „Глобал тајмс“.

Наоружавање Тајвана: Доследна америчка политика заваравања Кине

Иако се чини да је политика САД према Кини контрадикторна, јер с једне стране охрабрују Тајван ка сецесионизму, а са друге непрекидно високи представници Америке посећују Кину и као говоре о некаквој сарадњи, она је у ствари доследна политика покушаја заваравања Кине, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Кад наоружавају Тајван, то је оно што Американци желе, док су разне посете Кини високих званичника САД, а последња је била посета министарке за трговину Ђине Раимондо – блеф и превара, додаје Павловић.
Реч је покушају Американаца да не дође до прекида односа са Кином у оним областима у којима би то могло веома да наштети америчкој привреди, а да се у свим другим елементима повећава и економски и војни притисак на Кину.
„Наравно, као и у Украјини и другде где формирају терористичке организације, тако и на Далеком Истоку Американци грозничаво трагају за људима који ће жртвовати свој живот зарад њихових интереса. Мисле да би то могли да буду Кинези на Тајвану, а ја мислим да греше и да је то везано само за ову политичку гарнитуру. У том смислу је и одговор на питање шта ће Кина урадити, а Кина ће урадити оно што већ ради. Врло јасно и оштро осуђивање свега што води заоштравању односа у Јужном кинеском и Средњем кинеском мору, дакле преко пута и около Тајвана и на Пацифику, на једној страни. А на другој страни стално јачање одбрамбених и свих других способности.“

Американци желе нови рат, одговор Кине мудар и оштар

Наравно, кључна ствар ће бити избори на Тајвану на пролеће следеће године, на којима велику шансу да освоји власт има групација која баштини традицију Чанг Кај Шека, која је против сецесије Тајвана и за сарадњу са Кином.
Тако би се превазишле тензије и стало би се на крај опасном смеру Американаца који после Украјине буквално желе да изазову нови рат великих размера, истиче Павловић.
Кина ће бити сталожена и смирена, али ће на провокације конкретно одговорити као и увек – одређеним војним вежбама и повећањем концентрације моћи око Тајвана, али у овој фази није реално да уради нешто попут војног напада на испоруку наоружања Тајвану.
„То просто у овој фази није реално и заправо би ојачало проамеричке снаге на Тајвану које су по свим истраживањима јавног мњења на самом Тајвану у опадању, са малим шансама да задрже власт. Тако да ће Кина сигурно, као и увек кад се уради нека провокације, направити демонстрацију силе, тако што ће организовати војне вежбе са свих страна Тајвана као острва. Укључујући, наравно и источну страну, потпуно са друге стране Тајвана. Али у смислу да дође до неке буквално војне ескалације, потапања бродова, обарања авиона итд. мислим да се то неће догодити“.

Прочитан „украјински модел“ Американаца

Американци имају довољно времена до априла идуће године да направе инцидент који би водио ескалацији, међутим, Кина неће насести на њихове провокације, сматра Павловић. Према његовим речима, увек би се требало враћати на модел Украјине, јер је то оно што Американци желе.
А украјински модел објашњава примером где се гађа војна база на руској територији која нема никакве везе са ратом зато што је 600 километара далеко од Украјине, али је јако близу Естонији и очекује се да ће Руси исхитрено реаговати и можда гађати неке циљеве у Естонији, али то се не догоди.
„Тако је и овде. Они ће свакако направити још 20 провокација у ових шест месеци не би ли увукли Кину у неки исхитрени потез, али прочитани су. Њихова политика је прочитана и то се неће догодити зато што по редовном току ствари, на средњи рок, Американци сигурно губе. И зашто би неко губио нерве и вукао претерано оштре потезе који би заправо могли да побољшају позицију Америке која је суштински изгубљена, без икакве могућности да се опорави. Тако да ће они то покушати, али неће постићи циљ“, закључио је Павловић.
Војне вежбе руске и кинеске војске - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
СВЕТ
„Прешли границу“: У Кини упозоравају Америку на смртоносне последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала