- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Руски научници открили нову технологију за складиштење истрошеног нуклеарног горива

© Sputnik / А. Соломонов / Уђи у базу фотографијаНуклеарно гориво
Нуклеарно гориво - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
Руски научници су измислили нову технологију за складиштење истрошеног нуклеарног горива, изјавио је научник „Института за атомску енергију Курчатов“ Алексеј Фролов на форуму „Технопром 2023“.

„У ‘Институту Курчатов’ се ради на пројекту безбедног сувог чувања у херметичним контејнерима који су испуњени гасом. Формираће се обрачунски код који ће оправдати режим сувог складиштења, транспорта, као и различитих ванредних ситуација“, рекао је он.

Према његовим речима, тренутно се у свету експлоатише око 450 нуклеарних реактора који годишње дају око 900 тона истрошеног нуклеарног горива. Ово је велики проблем који ће се решити у будућности. У Русији се истрошено нуклеарно гориво чува у такозваним складиштима базенског типа, који имају многе недостатке, а главни је висока цена изградње.
„Тренутно се у свету постоји тренд да је веома скупо да се истрошено нуклеарно гориво превози ка нама, а из многих блокова које градимо у иностранству ми то гориво поново довозимо до нас. Сува складишта нам омогућавају да то гориво скупљамо директно на објектима или у одређеним зонама“, појаснио је Фролов.
Руски научник је додао да ће имплементирајући технологију у индустрији Русија моћи да смањи трошкове за изградњу складишта истрошеног нуклеарног горива и повећа конкурентност земље у области нуклеарне енергије.
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
РУСИЈА
Русија и Јужноафричка република договориле сарадњу у производњи нуклеарног горива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала