- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта се данас догодило на Цетињу: Такозвана ЦПЦ поцијепана на три дијела

© Фото : Youtube/RTV Cetinje/PrintscreenСкуп такозване црногорске православне цркве на Цетињу
Скуп такозване црногорске православне цркве на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
Пратите нас
На Цетињу се данас такозвана Црногорска православна црква подијелила на три крака.
Пар стотина симпатизера самозваног епископа острошко-никшићког Бориса прогласило га је, наиме, за митрополита непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ), а донијели су одлуку да досадашњег такозваног митрополита Михаила пошаљу у пензију. Након тога се огласио такозвани митрополит Михаило и саопштио да данашњи скуп на Цетињу нема никакву тежину и да га нико неће признати
„Пропали политички митинг, односно безуспјешни пуч одржан у организацији „Одбора за очување ЦПЦ“ 3.септембра 2023. године на Цетињу нема никакав легалитет и легитимитет и представља гажење Устава ЦПЦ, те према томе је правно ништав и не производи никакве посљедице по статус и утврђену хијерархију и устројство Црногорске православне цркве“, поручио је Михаило.

Још једна грана тзв. ЦПЦ

Претходно је на општецрногорском збору донесена одлука да се актуелни поглавар такозване ЦПЦ Михаило повуче у мировину и да се „обновитељ ЦПЦ“ Антоније Абрамовић канонизује те прогласи као Свети Антоније митрополит црногорски.
„Ми православни Црногорци, вјерници наше свете ЦПЦ, окупљени на Општецрногорском збору доносимо одлуку да се Митрополит црногорски Михаило усљед своје старосне доби, те у задњим годинама слабије посвећености архијерејској служби повуче у мировину, задржавши Уставом и каноном загарантовано доживотно достојанство митрополита, са титулом умировљени митрополит црногорски”, казао је у свом обраћању ђакон новог крила ЦПЦ Стефан Марковић. Након тога су новом самозваном митрополиту Борису предате бијела панкамилавка са брилијантским крстом. Тако је установљена трећа такозвана ЦПЦ.
На челу друге такозване православне цркве је такозвани владика Лав Лајовић, алиас Володимир, владика подгоричко-дукљански.
Аналитичар Војин Грубач каже за Спутњик, коментаришући скуп на Цетињу, да смо „напокон сазнали да институцију „Општецрногорски збор“ не чине бирани, истакнути појединци већ они који умију да прочитају плакат и имају бензина да дођу аутоколоном на самит, којем је конгресна сала била трг на Цетињу“.
„На том Тргу је било око 400 „општецрногораца“, изабраних самим собом чија имена никада нећемо сазнати. Историју псеудорелигијских вицева и анегдота, дакако. У суштини, радило се о бици око прерасподјеле новца, гдје је Стеву Вучинићу плијен покушао отети Миленко Перовић. Историјски гледано, Миленку Перовићу ће то тешко успјети јер су браћа Вучинић предриблали чак и Славка Перовића отевши му, према његовим ријечима: Радио М, ТВ Монтена, Монтенафакс (Мина), али и присвојили НВО ЦПЦ ставивши је под своју контролу. Укратко, циркуска представа на Цетињу је завршена, продужетак серија на ту тему тек сљедује“, казао је Грубач.
Псеудопопове и „владике“ ту нико ништа неће питати - на слободном тржишту има их доста, јер такви су пиони којима трговци мјере узимају, поручује Грубач.

Очекивано цијепање

Све ово што се догодило на Цетињу Грубач је недавно најавио у изјави Спутњику. Он је тада казао да је тзв. ЦПЦ друштвена организација, коју су својевремено формирале суверенистичке партије у Црној Гори, била осуђена на неуспјех, услијед недостатка вјерника, „па данас свједочимо њеном распаду, што је била и закономјерност“.
Подсјетио је да смо до скора имали двије такозване ЦПЦ: на челу једне НВО је био Мираш Дедић, алиас Михаило, такозвани митрополит. На челу друге такозване православне цркве је такозвани владика Лав Лајовић, алиас Володимир, владика подгоричко-дукљански.
„Послије сукоба који се десио између Мираша Дедеића и Рихарда Миниховера, бившег бечког полицајца, сада такозваног архиепископа которско приморског, алиас Симеона, сада имамо и такозвану трећу ЦПЦ. Послије свега виђеног и раскола који је у току, та организација која себе назива ЦПЦ не би било чудно да крене у још веће раслојавање, па да се Бојан Бојовић, алијас Борис, такозвани епископ никшићки одвоји од Мираша Дедеића и да формира своју ЦПЦ, што би била четврта такозвана ЦПЦ. Осим ако им Мило Ђукановић не помрси рачуне, јер је остао без мјеста предсједника Црне Горе, а својевремено је на конгресу ДПС-а поручивао да ће та партија основати своју цркву. Па постоји могућност да се господин Ђукановић самопрогласи за митрополита расточког и да оснује цркву у име ДПС-а“, иронично је говорио Грубач.
Окупљање припадника такозване Црногорске православне цркве на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2023
ДРУШТВО
Раскол међу расколницима: Врхунац сукоба лажних митрополита лажне црногорске цркве
Мираш Дедеић - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
ДРУШТВО
Наставља се раскол међу расколницима: Мираша Дедеића сада ни Которани не признају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала