- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Револуција у хирургији: Зашто је пацијенткињи „одштампани нос“ прво био пресађен на руку /фото/

CC0 / Pixabay / Хирурзи
Хирурзи - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Хирурзи у Француској пресадили су жени која је због рака изгубила део лица нови нос који су пре тога „одштампали“ у лабораторији.
Наиме, нос израђен по наруџби готово је у потпуности направљен у научном центру, али крвни судови су пресићушни и сувише сложени за 3Д штампање па су га научници прво причврстили пацијенткињина руку како би се развио преко потребан систем снабдевања крвљу, пише „Сајенс алерт“.
Након што се два месеца развијао на њеној руци, хирурзи су јој нос коначно пресадили на лице. Операција је трајала шест сати, а лекари су пазили да повежу његове нове крвне жиле са слепоочницом пацијенткиње.

Десет година изолације

Хирурзи са Института за рак Универзитета Тулуз су објавили да је њихова пацијенткиња јако добро.

„Када сам се пробудила следећег дана, била сам потпуно скрхана. Нисам изашла напоље десет година, а супруг и ја смо одлучили да ћемо ускоро опет изаћи у ресторан“, рекла је пацијенткиња за „Монд“.

Тако је после девет година и неколико неуспелих реконструкција лица, пацијенткињи нос напокон „враћен“. Сада, наводно, може да осети мирисе боље него икад.
„Ова врста реконструкције никада пре није изведена на тако крхком и слабо прокрвљеном подручју“, саопштили су из болнице.
Хирурзи у Француској се сада надају да ће моћи да употребе ову револуционарну технику у будућности приликом пресађивања других телесних имплантата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала