- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Седам векова робије: Да ли ће против Трампа бити употребљен пропис из времена Грађанског рата

© AP PhotoБивши амерички председник Доналд Трамп фотографисан приликом хапшења у затвору округа Фултон у Атланти, Џорџија.
Бивши амерички председник Доналд Трамп фотографисан приликом хапшења у затвору округа Фултон у Атланти, Џорџија. - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Овако нешто, наравно, може само у Америци. Захваљујући својој затворској фотографији, првој на којој је један председник САД, Доналд Трамп је у само два дана зарадио преко 7 милиона долара – продајом сувенира с том фотографијом. Да би онда из његове кампање запретили тужбом због повреде ауторских права свима који би да профитирају на исти начин.
Потом су поједини правни стручњаци указали да ауторска права на дотичну фотографију вероватно и нема Трамп. Него шериф округа Фултон у Џорџији који га је ухапсио прошлог четвртка, што значи да би заправо фултонски шериф могао да тужи Трампа због ауторских права и затражи одштету. Премда постоје и тумачења да је профитабилна полицијска фотографија ухапшеног председника Америке, у ствари, јавно добро.

Упозорење Саре Пејлин

Но, разуме се, ово је понајмањи, и вероватно једини кудикамо забаван, међу проблемима с којима се читава америчка држава сад суочава због настојања њене дубоке државе да осигура да бивши председник не буде и будући. Те зато овим поводом некадашња гувернерка Аљаске и неуспела републиканска кандидаткиња за потпредседницу Америке Сара Пејлин и прети, или само упозорава, да ће им земља завршити у другом грађанском рату.
Док ауторка књиге „Како грађански ратови започињу: И како их зауставити“ Барбара Волтер, која је и саветница ЦИА, потврђује ове зле слутње и опомиње, или и сама прети у име те организације коју саветује, да је америчка, како тврди, демократија, „зашла на веома опасну територију“, те да „догађаји у Америци, ако би се сагледали на исти начин као догађаји у Украјини или Обали Слоноваче или у Венецуели“, задовољавају оне услове који избијање грађанског рата чине изгледним.

Мафијашко удруживање

У сваком случају, Доналд Трамп је прошлог четвртка у Атланти у Џорџији по четврти пут у последњих пет месеци формално ухапшен, узети су му отисци прстију и све остало по реду, укључујући и поменуту полицијску фотографију, по тужби која је, на основу антимафијашких закона о злочиначком удруживању, против њега и његових блиских сарадника покренута због (наводног) покушаја да оборе резултат претходних председничких избора 2020.
Њих је, подсећања ради, Трамп изгубио тако што је на бирачким местима те 2020, кад је изгубио, добио 10 милиона гласова више него 2016. када је победио. А успео је да изгуби захваљујући систематски пристиглим гласовима путем поште, у таман довољном броју кључних америчких држава.
Против Трампа се, иначе, уз неколицину грађанских парница – силовање, утаја пореза и томе слично – осим кривичног поступка у Џорџији истим поводом покушаја обарања изборног резултата води и поступак у Вашингтону, с тим што је ту у питању федерална тужба, те још два кривична поступка другим поводима – због непрописног подмићивања порно глумице Сторми Данијелс како би ћутала о њиховој наводној вези, као и због непрописног руковања поверљивим државним документима.
Како су израчунали на телевизији „Фокс“, 45. председнику Америке кроз ове четири кривичне оптужнице сад прети 717 година робије.

Претња 14. амандмана

А поврх тога, изгледа, да би се додатно обезбедило да Америка не добије првог председника који ће владати из затвора уместо из Беле куће, Трампу се спрема активација 14. амандмана на амерички устав. Реч је, иначе, о правном акту из 1868. којим се држављанство САД додељује свим особама рођеним на њеном тлу, укључујући и бивше робове, побуњеним америчким државама које су биле чланице Конфедерације забрањује се враћање ратних дугова, и, што је битно када је о Трампу реч, свима који су „учествовали у побуни“ против Сједињених Држава забрањује се обављање било какве јавне функције без одобрења две трећине чланова Сената и Представничког дома. Игром случаја, управо се ова правна формулација – „побуна“ против САД – бившем председнику сад ставља на терет.
Другим речима, не може Трамп да победи на изборима ако му се забрани да учествује на тим изборима.
Што ће рећи да није превише вероватно да је производ случајности изобиље текстова у којима се, као на Си-Ен-Ену на пример, у последње време доказује да је „све више уставних аргумената да би Трампу требало забранити обављање председничке функције“.
„Они који су написали 14. амандман нису били будале. Схватили су“, истиче Си-Ен-Ен, „да би крај наше нације, крај демократије, наступио кад би поново на власт дошли они који су покушали да оборе државу и да спрече мирну смену власти“.
Те се свим федералним и локалним званичницима, задуженим за састављање изборних листа, (пре)поручује да Трампово име у име Устава САД уопште и не ставе на гласачке листиће. Штавише, како изричито напомиње Си-Ен-Ен позивајући се на правне експерте које је пронашао и лево и десно, „осуђујућа пресуда за то уопште није битна“, јер, и „само настојање бившег председника да обори председничке изборе 2020, и напад на Капитол који је из тога проистекао, недвосмислено га стављају у границе дисквалификујуће клаузуле, те је отуда он неподесан да икада поново буде председник“.
Краће речено, Трампу је пресуђено без суђења да би му се у име демократије забранило да буде кандидат на демократским изборима.
Оваква је хајка на Трампа утолико опаснија, ако не по демократију а онда по мир свакако, што анкете листом показују да, у оквиру Републиканске партије, подршка Трампу тврдоглаво опстаје и упадљиво расте у односу на конкуренте. Без обзира на правосудну и медијску хајку којој је изложен.
Да ли ће Трамп бити спречен да се кандидује? Како ће он на све ово да узврати? И да ли то значи да би упозорење Саре Пејлин могло да се оствари?
О овим су питањима у „Новом Спутњик поретку“ говорили Саша Адамовић, аутор књиге „Ефекат Трамп“, и историчар и публициста Срђа Трифковић.
(погледајте видео)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала