Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Курти неће стати, бојим се даље ескалације на терену

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар одбране Милош Вучевић
Министар одбране Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је пред Београдом изазован период по питању Косова, те истакао да Аљбин Курти неће стати са својом политиком, у чијој је основи протеривање Срба са Косова, због чега се боји додатне ескалације на терену.
„Не очекујем деескалацију, бојим се даље ескалације на терену“, нагласио је Вучевић за Б92.
Он је истакао да, док представници међународне заједнице очекују некакав заокрет, лично не види ни промил воље код Куртија и његових сарадника, да одустану од политике која води у даљу ескалацију, уместо у смиривање тензија, директно угрожавајући опстанак Срба на Косову и Метохији.
„Добро је што је део притворених Срба пуштен да се брани са слободе. Али, то је као када би вас неко пребио, па вам дао лек за болове да вас мање боли, а без уклањања узрока који је до тога довео. Не наседајмо на то. Свакако да је лакше када знамо да су људи који су били у албанским казаматима сада са својим породицама, али није отклоњен узрок који је то тога довео“, указао је Вучевић.

Српски народ с разлогом забринут

На констатацију да се Приштина и даље наоружава, напомиње да је то нешто на шта Кфор мора да реагује.
Зна се, подсећа, која војна компонента једина може да буде присутна на Косову, као и да Србија нема проблем са тим да је Кфор задужен за безбедност свих на Косову, па и Срба.

„А, не КБС, које су супротне Резолуцији Савета безбедности УН 1244, а они чак иду и у њихову трансформацију у војску Косова, нову албанску војску и на пола су тог пута - спроводе обуке будућих војника, официра, покушавају мобилизацију становништва, уз испоруке савременог наоружања и војне опреме“, упозорио је Вучевић.

Када би се нешто десило на северу у том погледу, то би, наглашава, биле „дебело пређене црвене линије“.
На констатацију да је српски народ са разлогом забринут, док у опозицији тврде да поверње у државу није на некадашњем нивоу, Вучевић је одговорио да не жели ни да одговара на такве наводе дела опозиције која из Београда говори да криминалци владају на северу Косова, чиме дају шлагворт Куртију за све операције на северу.
„Када учествујете у етикетирању и жигосању српске заједнице на Косову и Метохији, понављате Куртијев наратив да су тамо организовани криминални гангови, убице Оливера Ивановића... Дајете Куртију потврду да то што ради на северу није мотивисано етничким чишћењем, него борбом за владавину права, што је неодговорно“, рекао је Вучевић.
Не губи се, додаје, поверење у државу, већ у међународну заједницу и ствара се апсолутно неповерење у Приштину, као и гађење према онима који су, каже, Срби, по имену и презимену, Куртијеви послушници.
„Нема 17. марта 2004. Нема ’Олује’, нема ’Бљеска’. Не проверавајте“, поручио је Вучевић.

За мир су потребне обе стране

Поновио је да Србија жели мир и разговоре, колико год да су тешки, и увек износи став да сви треба да ураде све да се избегну сукоби.
„Али, за мир су потребне обе стране“, указао је министар, критикујући међународну заједницу због позива „обе стране“ на деескалацију.
„Које обе стране позивате на деескалацију? Стефана и Милоша, на које су пуцали? Кога тачно позивате? Ми се суздржавамо, а шта ћете да кажете Куртију, хоће ли и он да се суздржи, или ће да настави да набавља оружје? Кажу да ’бајрактари’ нису наоружани. Да ли то треба да нас умири?“, упитао је Вучевић.
Додао је да је Србији познато да Приштина, за сада, употребљава „бајрактаре“ у извиђањима, у околини Ђаковице, али и да је увек спремна да, не дај боже, одговори на било какав потез Приштине.
Када је реч о предстојећем састанку Вучића и Куртија у оквиру дијалога у Бриселу, 14. септембра, Вучевић каже да се не сме ући у наратив по којем би Србија била крива за евентуални крах преговора или одсуство воље за разговор.
„Не смемо себи доделити ту улогу, колико год да је непријатно и да имамо утисак - о чему више да се разговара... Да не будемо кривци за пропаст преговора. Морамо да будемо мудри, лукави, присутни и јасно подвући наше ставове – склоните лажне градоначелнике, склоните окупационе снаге са севера, пустите приведене Србе и формирајте Заједницу српских општина. Појачајте Кфор на северу, немамо проблем са тим. Врло лако се може до смиривања ситуације, само ако Приштина поштује договоре“, закључио је Вучевић, пренео је Косово онлајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала