- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Аустријски канцелар: Не можемо без руског гаса

© AP Photo / Joerg SarbachСкладиште гаса у немачком Редену
Складиште гаса у немачком Редену   - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Аустријски канцелар Карл Нехамер сматра да је куповина руског гаса непријатна са моралног становишта, али је потребна за очување енергетске безбедности земље, изјавио је аустријској телевизији ОРФ.

„Наш главни приоритет је енергетска безбедност. У случају да се она наруши, биће нарушен и систем производње и енергетска безбедност људи. Пре свега мислимо о осигурању енергетске безбедности. То је непријатно са моралне тачке гледишта, али је то реалност“, рекао је он.

У јуну 2018. године је потписан споразум о продужењу актуелног уговора између компанија „Гаспром експорт“ и „ОМВ Гас маркетинг и трејдинг“ за испоруку руског природног гаса у Аустрију до 2040. године. Генерални директор аустријске компаније OMВ Алфред Штерн раније је рекао да ће компанија наставити да купује руски гас у складу са дугорочним уговором, упркос санкцијама.
Аустријска влада је неколико пута изјављивала да жели да смањи зависност од руског гаса. Према подацима Европске мреже оператора гасно-транспортних система, у јулу ове године 66 одсто увоза гаса у Аустрију су биле испоруке из Русије. Експерт наводи да реалан удео може да буде још већи, с обзиром на то да не могу увек да се испрати порекло гаса који се увози.
Уговор о транзиту руског гаса преко Украјине у земље ЕУ истиче крајем 2024. године. У јулу је министар енергетике Украјине Герман Галушенко изјавио да сматра да он неће бити продужен.
Зграда аустријског нафтног гиганта ОМВ АГ - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
ЕКОНОМИЈА
Руски гас или поскупљење: OMV наставља да купује гас од Гаспрома
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала