- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Чувени руски пијаниста за Спутњик: Музику не могу да укину! /видео/

© Sputnik / Дејан СимићОлег Акуратов, руски пијаниста, концерт "Кустендроф Класик" 2023
Олег Акуратов, руски пијаниста, концерт Кустендроф Класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Виртуозни руски пијаниста, извођач класичних дела и џез импровизатор Олег Акуратов одржао је концерт 2. септембра у оквиру фестивала „Кустендорф Класик“. Пијаниста је слеп од рођења, а љубав према клавиру и музици осетио је са три године додирнувши клавирске дирке. У интервјуу за Спутњик открива посебну улогу музике у животима људи.
За овог руског уметника не постоје границе у креативности, красе га изванредна техника, стил извођења и беспрекоран укус. Његове импровизације разноврсне су и виртуозне.
Олег је много пута био прототип главног јунака документарних и играних филмова, као што су документарни филм познатог публицисте Мајкла Бернштајна „Ein Wunderkind" и дебитантско редитељско остварењу Људмиле Гурченко „Шарени сумрак".
Први пут је у Србији, а како истиче, драго му је што је део јубилеја поводом десет година фестивала „Кустендорф класик“ и веома је захвалан творцу фестивала Емиру Кустурици на позиву.

„Част ми је да овде наступам, јер веома волим земље као што је Србија и од детињства волим српску музику. Слушао сам српску музику пуштајући плоче, слушао сам Радмилу Караклајић, Ђорђа Марјановића, затим сам слушао Горана Бреговића и Емира Кустурицу. Волим балканску, етно музику и српску музику“, рекао је Акуратов.

© Sputnik / Дејан СимићОлег Акуратов, пијаниста, вокални солиста и композитор, Кустендорф Класик 2023
Олег Акуратов, пијаниста, вокални солиста и композитор, Кустендорф Класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Олег Акуратов, пијаниста, вокални солиста и композитор, Кустендорф Класик 2023
Додаје је да је култура Русије веома богата различитим традицијама, музиком, као и да музика не може да се укине - она ће да живи вечно и увек.
Акуратов наглашава и важност сарадње српске и руске културе, јер како каже, ми као Словени осећамо једни друге и разумемо. На питање осећа ли као уметник утицај западних санкција уведених Русији и покушаја укидања руске културе, каже:

„Не размишљам о политици и санкцијама јер ја све време свирам, путујем, гостујем и у Русији и у иностранству. Желим да се бавим музиком, да свирам, да радујем људе својом музиком, стваралаштвом и песмама“, наводи Акуратов.

Захвалио се Емиру Кустурици на организацији величанственог фестивала као што је „Кустендорф Класик“ јер, истиче, то није само класична музика и музика за фестивале већ и руска а драго му је да се цени, поштује, воли руска култура и музика руских композитора.
© Sputnik / Дејан СимићОлег Акуратов, пијаниста, вокални солиста и композитор, Кустендорф Класик 2023
Олег Акуратов, пијаниста, вокални солиста и композитор, Кустендорф Класик 2023 - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Олег Акуратов, пијаниста, вокални солиста и композитор, Кустендорф Класик 2023
Акуратов посебно коментарише и нове тенденције у примени вештачке интелигенције у уметничком раду.
„Ја сам лично против вештачке интелигенције, али обожавам природну интелигенцију, јер човек мора на природан начин да размишља и то сваки човек, није важно да ли је уметник, песник, композитор, грађевинац или сликар“, додао је он.
Младим и талентованим људима саветује како да буду јединствени и да са својим посебностима живе и стварају.

„Посебност није лака ствар. Њу треба некако имплементирати у себе пре него што закључиш да си посебан, јер је потребно доћи до одређеног циља и на плану музике, и самог развоја. То би требало да раде пре свега родитељи и породица“, рекао је руски пијаниста.

Акуратов на крају разговора за Спутњик поручује да је сваки дан веома важан у животима свих нас, а свим људима, посебно младим уметницима саветује да воле и цене музику, јер ће им она, уверен је, донети срећу, здравље, позитивну енергију, духовност, топлину, светлост и доброту.
Отварање фестивала Кустендорф класик - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2023
КУЛТУРА
Кустурица: Културна традиција Русије добила отказ од Запада, а овде нашла уточиште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала