Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: У Џакарти обављен добар посао за државу

© AP Photo / Dita AlangkaraМинистар спољних послова Ивица Дачић у Џакарти поводом приступања Уговору о пријатељству и сарадњи са земљама Југоисточне Азије.
Министар спољних послова Ивица Дачић у Џакарти поводом  приступања Уговору о пријатељству и сарадњи са земљама Југоисточне Азије. - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је у Џакарти, где је у име Владе Србије потписао приступање Уговору о пријатељству и сарадњи са земљама Југоисточне Азије, обављен добар посао за државу.
Дачић је данас присуствовао званичном отварању 43. самита Асоцијације земаља Југоисточне Европе у Џакарти, те подсетио да је АСЕАН организација која постоји више од 50 година.
Министар је објаснио да Србија потписивањем Уговора о пријатељству и сарадњи није постала члан АСЕАН-а, јер та организација окупља државе Југоисточне Азије, већ се прикључила њиховом уговору о међусобној сарадњи, преноси Танјуг.
"То је територија која обухвата више од 600 милиона становника, има више хиљада милијарди долара БДП-а и која представља, како они сами кажу, епицентер економског раста. За нашу земљу је то значајно и због тога што сада имамо спољнотрговинску размену од око 700 милиона долара, а очекујемо да би то ове године могло да превазиђе милијарду долара", рекао је Дачић.
Он је навео да Србија најбољу економску сарадњу, ако се говори о том делу света, има са Индонезијом, Вијетнамом и Малезијом, али да се сада отвара простор за још већу сарадњу.
"Ми смо 52. држава или међународна организација која се прикључила Уговору и то нема везе са нашим европским интеграцијама, како се може чути по злурадим коментарима да ће то да штети. Сама ЕУ се, као и Србија, прикључила уговору о сарадњи, а ту су САД, Канада, Кина, Русија. За нас је то битно и за јачање билатералних односа са тим земљама", рекао је Дачић.
Он је истакао да су земље Југоисточне Азије, чланице АСЕАН-а пријатељске земље од којих већина није признала независност тзв. Косова и да је сад значајно јачање билатералне сарадње са њима.
"Имао сам прилику да се сусретнем са колегама из тих земаља", рекао је Дачић.
На питање да ли је разговарао са представницима држава које су признале тзв. Косово, Дачић је подсетио да су тзв. Косово признали Тајланд, Брунеј, Малезија и Сингапур.
"Разговарао сам са представницима Сиганпура и Брунеја, могу да кажем да је то део и наше кривице, јер у времену када су доносили одлуке о признавању Косова нисмо били присутни у том региону и њихово питање је било где сте били у то време", рекао је Дачић.
Он је истакао да ће Србија разговарати са тим земљама како би, без обзира на њихове одлуке, поштовали став Србије и да не подржавају Приштину у њеним захтевима за чланство у међународним организацијама.
Дачић је рекао да је важно да Индонезија, која има више од 270 милиона становника, задржи чврсту позицију по питању поштовања међународног права.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала