- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Хјуман рајтс воч“ признала: Становници Изјума гинули од украјинске касетне муниције

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаСтела на улазу у град Изјум
Стела на улазу у град Изјум - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Приликом напада украјинских снага ракетама са касетном муницијом, у Изјуму у Харковској области 2022. године погинули су цивили, казала је за Спутњик извршни директор Одељења за наоружање међународне невладине организације „Хјуман рајтс воч“ (Human Rights Watch).
„То смо открили након што су Руси отишли. Наши истражитељи су отишли тамо да проучавају ратне злочине и зверства. Свуда су видели остатке касетне муниције. Речено им је из ког правца је гађано и ми смо утврдили да су то биле украјинске снаге“, казала је Ворхем, истакавши да је организација прикупила детаљна сведочења о цивилима који су убијени или рањени.
Такође је подсетила да је „Хјуман рајтс воч“ крајем јануара објавила објавила извештај о ситуацији у Изјуму. Тада су активисти за људска права пронашли доказе да је Украјина гађала то подручје, које се налазило под контролом руских снага, ракетама са касетном муницијом.
Раније је стално представништво Русије у УН предало Савету безбедности писмо у коме се наводи да Кијев користи противпешадијске мине „лепесток“ против цивила у Донбасу. Писмо је упућено и генералном секретару УН. Украјина је 2005. године ратификовала Отавску конвенцију која забрањује употребу, чување и производњу противпешадијских мина. Према томе, Кијев крши своје међународне обавезе.
Противпешадијска високоексплозивна мина (ПФМ-1) „лепесток“ поставља се системима за даљинско минирање. Представља практично прецизну копију америчке мине БЛУ-43/Б (Dragontooth). Представништво ДНР више пута је пријављивало да украјинске снаге у градовима ДНР користе касетну муницију са минама „лепесток“.
Сцена из  филма „Досије Косово – Жута кућа“ - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
РУСИЈА
Нова „жута кућа“: Украјина копира злочине из бивше Југославије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала