- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: ЕУ ће искористити одсуство Путина и Сија на самиту Г20 да привуче Африку

© AP Photo / Firdia LisnawatiСамит Г20 на Балију
Самит Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Европска унија планира да искористи одсуство председника Русије и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга на предстојећем самиту Г20 у Индији како би успоставила контакт са земљама Глобалног југа, пише лист „Блумберг“.
„Пошто лидери Кине и Русије не учествују на дводневном самиту у Њу Делхију, ЕУ жели да искористи тренутак“, саопштили су извори „Блумберга“.
Како наводе, Европска унија жели да покаже да је озбиљна у погледу ревидирања партнерства са Африком, упркос тешком наслеђу колонијализма.
Саговорници листа прецизирају да је планирано да на састанцима у Њу Делхију, између осталих, учествовују шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, шеф Европског савета Шарл Мишел и немачки канцелар Олаф Шолц. Са афричке стране ће међу учесницима бити представници Јужноафричке Републике, као и Египта, Нигерије и Коморских острва, која тренутно председавају Афричком унијом.

„Блумберг“ наводи да ће на дневном реду састанака, између осталог, бити теме као што су могуће последице прекида прехрамбеног споразума, напори за реформисање глобалне финансијске архитектуре, побољшање услова за приватне инвестиције и инфраструктурне пројекте у Африци, као и ситуација у Сахелу.

Истиче се да и Шолц намерава да искористи састанке за припрему међународне конференције која ће се одржати у Берлину 20. новембра, а на којој европски и афрички лидери намеравају да промовишу иницијативу чији је циљ побољшање услова за одрживо улагање приватног сектора у афричке земље, укључујући инфраструктуру.
Самит Г20 одржаће се од 9. до 11. септембра у престоници Индије. Русију ће на форуму представљати шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, а Кину премијер Државног савета те земље Ли Ћијанг.
Г20 - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
СВЕТ
Индија: Зеленског нисмо позвали на Г20 - то није Савет безбедности УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала