- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пукотина у планини: Очаравајући свет који има и своју климу /видео/

© Фото : Јутјуб/Marlovski MediaПећина Сон Донг
Пећина Сон Донг - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Свет је препун чуда, од Велике пирамиде у Гизи до Висећих вртова у Вавилону, међутим нека чуда природе остају скривена од очију јавности. Једно такво чудо налази се дубоко у џунгли Вијетнама – подземна пећина Сон Донг, или „планинска речна пећина“.
Сон Донг је највећа пећина на свету, сa импресивном дужином од готово девет километара.
Ова пећина није само позната по својој величанствености, већ и због своје изванредне природне лепоте. Унутар пећине постоји чак и посебна клима, временске прилике, џунгла, више језера и врхови довољно високи да у њих стану небодери Њујорка.
Ова пећина, старости између два и пет милиона година, смештена је у националном парку у провинцији Кванг Бинх. Иако је откривена 1991. године, званично је истражена тек 2009. године, када је британско удружење за истраживање пећина први пут продрла у њене дубине.

Желе да искористе пећину

Занимљиво је да се више људи попело на Монт Еверест него што је прошло кроз Ханг Сон Донг. Ова природна чудеса постала су предмет интересовања 2014. године када су разматрани планови за изградњу жичаре кроз пећину.
Међутим, еколози и локално становништво противили су се овим плановима због страха од могуће штете коју масовни туризам може да нанесе специфичном екосистему.
Сон Донг остао је једно од најмање истражених чуда природе на свету, а његова будућност још увек је тема расправе између оних који се залажу за његову заштиту и оних који виде потенцијал за туристички развој, преноси портал Дневно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала