- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Симонов хитац: То је српска школа кошарке – размишљамо, нисмо као роботи

© Фото : ФИБАМарко Симоновић
Марко Симоновић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Када неко игра финале Олимпијских игара и Светског првенства у кошарци, и то против Американаца, може се рећи да кошарку познаје до танчина. Управо такав ас је Марко Симоновић, бивши репрезентативац Србије и капитен Црвене звезде који ће за Спутњик током Мундобаскета писати колумне и износити мишљење о репрезентацији Србије, али и осталим екипама.
Најдража колумна до сада...
Феноменално!
Одиграли смо најбољу утакмицу у последње време. Готово без грешке. Толико смо зрело и паметно одиграли, затворили смо им све адуте које су имали. Заиста одлична победа.
И раније сам писао да очекуем од најискуснијих играча да повуку, то су свакако Стефан Јовић, Богдановић и Милутинов. И то је тако изгледало данас. Наравно уз све остале. Јовић је крунисао и убацио поене када смо правили разлику.
Тимска игра, феноменална, сви су играли као један, верујте ми и даље сам под утиском како смо одиграли.

Са Петрушевим сам сарађивао, с обзиром на важност утакмице – феноменално! Имао је добрих утакмица у квалификацијама, али је сада одиграо сјајно. Дао је тиму то што је требало, држао је ширину, њиховог високог играча је извукао на линију за три поена, што је после дало другима шансу да наши бекови иду до краја и завршавају.

Заиста имамо шта да понудимо, имамо пуно квалитета, неугодни смо и тешко нам је парирати када играмо у нашем ритму.
Богдановић је показао стрпљење. Морали смо да зауставимо њихову транзицију и шут за три поена, видели смо то против Амера, а ми смо управо то у урадили, зауставили смо њихову транзицију.
Утисак је да су били мало уморни и истрошени после Америке, али нас то не треба да занима. Богдан је играо стрпљиво, наметнули смо им ритам.
Одиграли смо заиста паметно, баш паметно. Таква контрола напада - радили смо апсолутно све што њима не одговара. Апсолутно смо све затворили.
Не могу да верујм да смо одиграли на овом нивоу, можда и најбоља наша утакмица у последњих неколико година.
Када је дуел Словеније и Канаде у питању, лично мислим да су Канађани у благој предности, али то не мора ништа да значи. Словенци имају своје адуте. Искрено бих волео више да прође Словенија.
После овога данас, ко год да дође, можемо да одиграмо добру утакмицу. Видећемо. Када добијете овакву утакмицу, то много значи, имаћемо две утакмице да се боримо за медаљу.
Генерација је стасала, види се зрелост код многих играча. Стварно има много разлога за радост. Уз мало среће, ако поновимо само ово што можемо, медаља неће изостати.
На крају, да истакнем и ово:
Бити у четири екипе на свету је велика ствар. Уз неке мале паузе, ми смо у врху светске кошарке годинама, имамо феноменалну школу. Када погледате наше играче, од малих ногу их учимо да размишљају, да читају одбрану, да размишљају. Да не буду роботи на терену.
Баш кроз ову утакмицу се показало да нам је кошаркашка интелигенција на ненормалном нивоу, јако високо.
Треба да останемо скромни, али не треба да се задовољавамо: Ми јесмо Србија. Ми смо кошаркашка сила.
До следећег читања и наредне колумне,
Марко Симоновић
Србија Литванија Мундобаскет - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Мундобаскет 2023
Није вам ово Америка – Литванија се слупала о „српски зид“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала