- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта се крије иза Рамине чистке у влади

© AP Photo / Olivier MatthysПремијер Албаније Еди Рама
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Еди Рама је направио „чистку“ у свом кабинету а иако је до сада истицао да се промене не дешавају под притиском опозиције или јавности, сада верујем да је баш ово био један од кључних разлога. Овим потезом бар за сада, отклонио је разлоге за превремене парламентарне изборе, оцењује новинар Драгана Вучићевић.
Премијер Албаније Еди Рама разрешио је шест министара и предложио њихове замене, у радикалној промени кабинета албанске Владе, те затражио да председник државе о томе донесе декрет.

Смене у кабинету Рамина редовна пракса

Драгана Вучићевић, дописник РТС из Албаније и одличан познавалац тамошње политичке сцене, за Спутњик каже да „чистка“ коју је Еди Рама направио у својим редовима није прва.
„Од почетка свог мандата албански премијер Еди Рама је више пута извршио промене у саставу свог кабинета, при чему су неки од министара само мењали ресоре, неки су се враћали на више функције у партији а поједини на краће или друже време одлазили са политичке сцене Албаније,“ подсећа наша саговорница.
Вучићевићева подсећа да су у Рамином првом мандату 2013/17. Године, у време када је његова Социјалистичка партија била заједно на власти са Покретом за интеграције Иљира Мете, промене у влади биле усаглашаване са коалиционим партнером, а након тога одлуке о променама је доносио искључиво Рама.

Боље спречити него ићи на превремене изборе

„Увек је као званичан разлог за измене у кабинету говорено да се оне врше ради што ефикаснијег рада Владе и да се стога траже најбоља кадровска решења, што је у већини случајева рекло би се и било тачно. Међутим, до појединих смена је дошло јер су високи функционери Рамине Социјалистичке партије починили злоупотребе у обављању функција па и кривична дела због чега се против једног дела тих функционера воде судски процеси. Неколико бивших министра и заменика министара је у затвору, а слична судбина рекло би се, судећи по садашњим дешавањима, очекује још неколицину бивших министра и њихових заменика јер је сада у Албанији још једна афера у жижи а тиче се медицинске опреме,“ напомиње Вучићевићева.
Другим речима, како каже саговорница Спутњика, ова најновија одлука Едија Раме саопштена на седници националне скупштине владајуће Социјалистичке партије да се изврши замена неких од министра и да на њихова места именује нове, није изненађење, посебно јер је последњих дана тако нешто и најављивано.
„Интересантно је да сада када Албанија председава Саветом безбедности УН Рама мења министра за Европу и спољне послове Олту Џачку, али и то треба разумети јер се она у последњих годину дана суочава са захтевом опозиције за одузимање посланичког мандата. Њен супруг, иначе бизнисмен, доводи се у везу са малверзацијама, и како опозиција наводи, од стране Владе проглашен је за стратешког инвеститора у земљи. Смењена је и министарка пољопривреде Фрида Крифца, што може да се повеже са најавом ЕУ да ће бити суспендовани ИПА фондови због сумње у корупцију у Агенцији за пољопривредни и рурални развој коју је она раније водила,“ напомиње Вучићевићева.

Свако одговара за себе

Она подсећа да је Еди Рама до сада увек истицао да се промене у кабинету не дешавају под притиском опозиције и јавности или неке друге стране, а и сада верује да је за доношење појединих одлука ово био један од кључних разлога.

„Уједно, Еди Рама као председник Социјалистичке партије и премијер Владе Албаније увек је истицао да сваки функционер има личну одговорност и да странка коју води нема везе с њиховим злоупотребама па тако ни одговорност за њих. Рама је доста експериментисао са саставом свог кабинета, па је тако имао министра просвете са Косова и Метохије, али и в.д. министра спољних послова. Данас му безбедносне службе такође води човек из јужне српске покрајине. Али имајући у виду његово политичко умеће овим потезом су вероватно привремено отклоњене спекулације о превременим парламентарним изборима, чији је редовни термин за одржавање 2025. година,“ истиче наша саговорница.

Рама је иначе нагласио да "није дужан никоме од социјалистичких функционера који уђу у проблеме са правдом", те да нико од њих не треба да се крије иза заставе странке коју он води. Скупштина Социјалистичке партије извршила је измене у целокупном секретаријату, а очекује се да ће измене бити одобрене на Конгресу ове партије почетком октобра.
Еди Рама на самиту у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
РЕГИОН
Чистка у албанској Влади: Рама сменио шест министара и предложио нове
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СРБИЈА
Рама одбио да одржи конференцију за медије у Приштини, објавио и разлог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала