- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Троока створења изгмизала из поплављене пустиње: Десетине хиљада људи дало се у бежанију /фото/

© AP Photo / Satellite image ©2023 Maxar TechnologiesАутомобили заглављени у блату у пустињи на фестивалу "Burning Man"
Аутомобили заглављени у блату у пустињи на фестивалу Burning Man - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
Пратите нас
Организатори популарног фестивала „Burning Man“ у понедељак у 20 часова поново су отворили пут и омогућили десетинама хиљада посетилаца одлазак из пустиње у Невади. Више од 64.000 људи остало је заробљено у блату које је настало након што је подручје погодила јака киша, док је неколико хиљада људи фестивал напустило пешке.
Када је пут коначно отворен, дуга колона возила кренула је да вијуга кроз пустињу. Колоне су се формирале у 10 широких трака, а најближи излаз до ауто-пута био је удаљен осам километара земљаним путем, па је за прелазак тог пута било потребно око пет и по сати, пише Ројтерс.
Фестивал је смештен на сувом језерском дну праисторијског језера Лахонтан у пустињи Блек Рок које је удаљено око 25 километара од најближег града. После неочекиваних падавина 70.000 људи добило је наредбу да остану на месту и да чувају храну и воду док се тло не осуши довољно да би излазак био безбедан за путовање.
Неки су се ипак оглушили на препоруке и кренули су да одлазе кад је пао мрак због чега су бројни кампери остајали заглављени у том импровизованом градићу који ниче само за потребе фестивала. Пустињски пут према ауто-путу очевици су описали као гробље насуканих аутомобила. Раније у понедељак отворен је и привремени аеродром за потребе фестивала.

Трооки диносаурски гамбори

Обилна киша која је лила по бројним посетиоцима фестивала из сна је пробудила и стотине трооких „диносаурских гамбора“. Мала створења, познатија као вилински гамбори, годинама су била заробљена у земљи све док се због кишне олује нису створили оптимални услови за њихово излегање, преноси „Дејли мејл“.
Гамбори су уочени како излазе из муљевитих јама док су посетиоци фестивала бежали из поплављене пустиње. Вилински гамбори познати су као живи фосили јер слични облици датирају још из камбријског раздобља (пре више од 500 милиона година). Припадају роду Anostraca, већина њих има 11 пари ногу, а уз два ока имају и јамичасти орган - тзв. треће око које им открива промене светла да би избегли грабљивице.
Вилински гамбори имају кратак животни век - од два до три месеца, а њихова јаја могу у тлу да остану годинама пре него што се излегу. Првобитно су настањивали океане, али су их предатори натерали у плитка слатководна станишта. Врста полаже јајашца на дно сувих базена и остају неактивна док услови не буду погодни за излазак - а управо то је омогућила кишна олуја овог викенда.

Смрт на фестивалу

У петак су званичници потврдили смртни случај на фестивалу, али убрзо су се огласили организатори који наводе да смрт није била повезана с временским приликама.
Сваке године у невадској пустињи окупљају се десетине хиљада посетилаца који стварају уметност. Претеча фестивала била су мала окупљања на плажама Сан Францисца 1986. године, а данашњу варијанту посећују бројне славне личности и такозвани инфлуенсери. Претпоследња ноћ фестивала иначе се обележава спаљивањем дрвеног човека и ватрометом који је ове године померен дан касније. За најјефтинију карту потребно је издвојити 575 долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала