- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Последице украјинског гранатирања Доњецка - Sputnik Србија

УЖИВО Снаге Кијева интензивно гађају Доњецк, има погинулих и рањених, на удару и вртићи

Пратите нас
Наставља се специјална војна операција коју Русија изводи у Украјини. Снаге ПВО уништиле су дронове у близини Москве и изнад Крима. Доњецк је опет био мета гранатирања украјинских снага.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:41 05.09.2023
Министар спољних послова Турске Хакан Фидан разговарао је телефоном са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о корацима за обнову прехрамбеног споразума, саопштило је Министарство спољних послова Турске.
У саопштењу турског Министарства прецизира се да су током разговора разматрана најновија дешавања у Украјини и кораци који се предузимају за „ревитализацију“ прехрамбеног споразума, као и чланство Шведске у НАТО-у.
20:03 05.09.2023
У данашњем гранатирању више округа Доњецка погинула је једна жена, док је седам особа рањено, међу којима и један малолетник, саопштио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин на свом Телеграму.
Свим рањенима пружена је лекарска помоћ. Пушилин је додао да је у гранатирању оштећено 19 стамбених зграда и седам објеката инфраструктуре. Украјинске снаге испалиле су укупно 322 ракета и граната, међу којима је било и касетних.
19:56 05.09.2023
Украјинске снаге вечерас су поново гађале вртић у Доњецку.
18:08 05.09.2023
Украјински пројектил погодио је зграду вртића у западном делу Доњецка, рекао је градоначелник Алексеј Кулемзин. У каснијем нападу оштећен је још један вртић у том граду.
Украјинске снаге гађале су Доњецк и оружјем са касетном муницијом.
18:05 05.09.2023
Румунски министар одбране Анџел Тилвар изјавио је да Букурешт пружа војну подршку Украјини, али није коментарисао да ли се при томе ради о испорукама оружја или транзиту.
"Војна подршка значи свашта. То је и размена информација, на пример о минама које плутају Црним морем. Реч је и о сарадњи по питању премештања објеката за које се сумња да имају мине. Ради се и о дијалогу војске, и то се може схватити као подршка Украјини", рекао је он у интервјуу за румунску новинску агенцију Ађерпрес.
На директно питање да ли се одвија транзит оружја преко румунске територије за Украјину или да ли се Кијеву испоручује оружје, министар је рекао да треба бити опрезан када је реч о таквим питањима.
Раније је саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаил Подољак рекао да Румунија од првог дана сукоба са Русијом пружа хуманитарну и финансијску помоћ Украјини, као и помоћ у војној техници.
Начелник Генералштаба руске војске Валериј Герасимов рекао је када се ради о војној помоћи Кијеву највећи допринос дају САД, Британија, Пољска и Румунија.
17:54 05.09.2023
Украјински медији јављају позивајући се на дипломатске изворе да ће амерички државни секретар Ентони Блинкен сутра боравити у посети Кијеву.
Представник Стејт департмента Ведант Пател није могао да потврди ту информацију.
17:51 05.09.2023
Припадници пограничних јединица оборили су украјински дрон у Белгородској области, а према првим информацијама, нема ни штете ни повређених, написао је на Телеграму губернатор те области Вјачеслав Гладков.
15:37 05.09.2023
Британски тенк "челинџер 2", који је уништен у Запорошкој области, први је тај тип тенка уништен у последњих 30 година откако је у саставу наоружања, пише "Гардијан".
Како наводи лист, један такав тенк уништен је 2003. године у Ираку али од пријатељске ватре.
Подсетимо, медији су пренели је први британски тенк "челенџер 2" уништен код Работина. Возило је припадало резервној 82. специјализованој бригади Оружаних снага Украјине и, наводно, је уништено артиљеријскијском ватром.
Лидер запорошког покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов је такође објавио да је у тој области уништен први "челинџер 2", а видео возила које се дими појавио се на друштвеним мрежама.
До сада се говорило само о уништеним немачким "леопардима".
15:11 05.09.2023
У гранатирању села Козинка у Белгородској области погинуо је један цивил, рекао је губернатор те области Вјачеслав Гладков. Још једна женска особа је рањена.
14:42 05.09.2023
Велики губици украјинске војске и ситуација у подручју Работина: главно са брифинга руског Министарства одбране:
⚡На доњецком правцу, Оружане снаге Русије одбиле су четири напада јуришних група Оружаних снага Украјине у областима Клешчејевке и Веселог. Губици непријатеља износили су 225 погинулих и рањених украјинских војника. У области ​​Первомајског уништен је командни центар за беспилотне летелице Оружаних снага Украјине;
⚡Два напада Оружаних снага Украјине у области Работина одбијена су на запорошком правцу. Ликвидирано је око 170 украјинских војника. У области Орехова уништено је складиште муниције бригаде Оружаних снага Украјине;
⚡Три напада Оружаних снага Украјине одбијена су у краснолиманском правцу. Губици непријатеља износили су преко 70 украјинских војника;
⚡У купјанском правцу ликвидирано је око 50 украјинских војника. У подручју Урожајног спречена су дејства украјинске диверзантско-извиђачке групе. Губици непријатеља износили су 175 погинулих и рањених украјинских војника;
⚡У херсонском правцу ликвидирано је око 40 украјинских војника;
⚡Погођени су командни центри бригада Оружаних снага Украјине у подручјима Угљедара и Раздоловке.
13:00 05.09.2023
Врховна рада разрешила је Алексеја Резникова са места министра одбране Украјине.
За ову одлуку гласало је 327 народних посланика, против су била 4.
Председник Украјине Владимир Зеленски је 3. септембра саопштио да ће Резникова заменити садашњи шеф Фонда за државну имовину Рустем Умеров.
12:49 05.09.2023
Покушаји Украјине да нападне територију Руске Федерације беспилотним летелицама у уторак увече још једном су потврдили терористичку природу кијевског режима, саопштила је на брифингу званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Украјински удари дроновима на мирне цивилне циљеве још једном потврђују терористичку природу кијевског режима“, рекла је она, коментаришући најновије нападе.
„Немогуће је то не видети, чак ни у најудаљенијим крајевима нашег Планета", истакла је она.
„Кијевски неонацисти настављају да врше злочине над цивилним становништвом руских региона. Истовремено, они сада у највећој могућој мери користе оружје које им испоручују западњаци, укључујући тешку артиљерију, дронове за нападе, гранате са осиромашеним уранијумом и тако даље“, додала је Захарова.
12:01 05.09.2023
Нова партија граната калибра 35 мм, направљених за самоходне противавионске топове Гепард стигла је из Немачке у Украјину, саопштило је немачко Министарство одбране.
Према речима министра одбране Бориса Писторијуса, Украјини су потребни ПВО системи и муниција.
„Обнављањем производње пројектила за Гепарде, обраћамо пажњу на оба аспекта“, навео је он у поруци.
Министарство одбране не прецизира величину партије.
„До краја године биће произведено и испоручено Кијеву 40.000 граната", саопштио је концерн Rheinmetall, не дајући прецизније информације.
10:51 05.09.2023
Служба безбедности Украјине организовала је неуспешни атентата на шефа царине ЛНР Јурија Афанашевског, подметнувши експлозију у његовој кући, пише украјински лист Правда.

„СБУ је дигла у ваздух Јурија Афанашевског, који се налази на челу царине такозване ЛНР. Афанашевски је дигнут у ваздух у сопственој кући. Задобио је више гелера у главу, врат и стомак и налази се на интензивној нези у тешком стању”, тврди лист, позивајући се на изворе у специјалној служби.

10:36 05.09.2023
Украјинска војска је 4. септембра око 60 пута гранатирала територију Белгородске области, што је скоро два пута мање него претходног дана, произилази из информативног извештаја који је гувернер Вјачеслав Гладков објавио на Телеграм каналу.
Украјинска војска је у понедељак испалила 59 пројектила различитих типова на пет пограничних општина и бацила три експлозивне направе из дрона. Током претходног дана, Оружане снаге Украјине испалиле су 115 комада муниције на регион.
„У Белгородској области испаљено је седам артиљеријских граната на село Журављовка, четири на село Наумовка и две артиљеријске гранате на село Нехотејевка“, написао је Гладков.
10:16 05.09.2023
08:54 05.09.2023
Украјинска беспилотна летелица уништена је системима противваздушне одбране изнад Крима, саопштило је руско Министарство одбране.
„Ујутру 5. септембра осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте на територији Руске Федерације. Дежурне снаге ПВО обориле су беспилотну летелицу изнад територије Републике Крим, саопштило је министарство.
07:57 05.09.2023
Русија пребацује на Јапан одговорност за ситуацију у којој је престала хуманитарна размена између азијских држава и јужног дела Курилских острва, изјавио је генерални секретар владе Јапана Хирокадзу Мацуно на редовној прес конференцији у Токију.
„Ситуација је настала као резултат агресије Русије против Украјине и покушаја Русије да пребаци одговорност на Јапан је крајње неоснована и апсолутно неприхватљива. Обнављање размена и пројеката на четири острва, укључујући посету гробовима, један је од главних приоритета у будућим јапанско-руским односима. Наставићемо да позивамо Русију да обнови ове пројекте“, рекао је он.
Министарство иностраних послова Русије је у марту 2022. године изјавило да Москва прекида преговоре са Токиом на тему мировног споразума због тога што је Јапан увео санкције против Русије због ситуације у Украјини. Москва је изашла из дијалога са Токиом о успостављању заједничке економске активности на јужним Курилским острвима и блокирала наставак статуса Јапана као партнера организације Црноморске економске сарадње по секторском дијалогу.
07:54 05.09.2023
Нема могућности за преговоре са Русијом у блиској будућности, рекао је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба у интервјуу за НХК.
„Што је успешнија Украјина на бојном пољу, Русија ће бити спремнија да преговара“, рекао је он.
Помоћник председника Руске Федерације Јуриј Ушаков у понедељак је такође рекао да до сада није било сигнала из Украјине о могућности преговора.
07:38 05.09.2023
Медији пишу да је први британски тенк Челенџер-2 уништен код Работина. Возило је припадало резервној 82. специјализованој бригади Оружаних снага Украјине и, наводно, је уништено артиљеријскијском ватром.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала