- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Американци тестирали интерконтиненталну балистичку ракету „Минитмен III“ /фото/

© AP Photo / J.T. ArmstrongТестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минутмен“
Тестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минутмен“ - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Америчка војска данас је тестирала интерконтиненталну балистичку ракету „Минитмен III“ из базе свемирских снага Вандерберг у Калифорнији, саопштила је прес служба.
„Оперативно пробно лансирање ненаоружане интерконтиненталне балистичке ракете „Минитмен III“ команде ваздушних снага за глобални удар изведено је из базе свемирских снага Ванденберг у среду, 6. септембра, у 01:26 по пацифичком времену“, наводи се у саопштењу.
Програм „Минитмен III“ започет је на врхунцу Хладног рата и ово оружје је у употреби од 1970-их.
САД планирају да замене „Минитмен III“ са ЛГМ-35 Сентинел – копненим интерконтиненталним балистичким ракетним системом који је тренутно у раној фази развоја.
ИЦБМ (интерконтиненталне балистичке ракете) су традиционални део америчке нуклеарне тријаде.
Стручњаци истичу да је „Минитмен III“ практично најстарији ИЦБМ на свету који је још у употреби. Наследник „Минитмен III“ - Сентинел - служиће до 2070-их.
Аналитичари кажу, међутим, да се Пентагон суочава с великим изазовима у вези са заменом „Минитмена III“, пре свега с недостатком плутонијумских јама, тако да САД тренутно немају капацитете да произведу потребну количину за своје ИЦБМ Сентинел, пренео је „Спутњик Интенешенел“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала