- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бранимир Брстина добитник награде „Мија Алексић – бити глумац“

© Фото : Printscreen/Youtube/RTSБранимир Брстина
Бранимир Брстина - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Бранимир Брстина добитник је награде „Мија Алексић – бити глумац” за 2023. годину коју додељује Kултрни центар „Мија Алексић” из Горњег Милановца.
Брстину су предложили претходни носиоци тог признања: Ненад Јездић, Небојша Дугалић, Гордан Kичић, Весна Тривалић и Олга Одановић, што је Управни одбор Kултурног центра усвојио.
Бранимир Брстина, рођен 1960. године у Банатском великом селу код Kикинде, глуму је студирао заједно са Жарком Лаушевићем, Светиславом Булетом Гонцићем, Зораном Цвијановићем, Соњом Савић, Андрејом Маричићем и Сузаном Петричевић у класи професора Мирослава Миње Дедића.
Остварио је на стотине улога у позоришту, на телевизији и филму.
Препознатљив је по улогама Житомира Житка Стојковића у серији „Породично благо“, Миленка у серији „Вратиће се роде“, Богдана у филму „Монтевидео, Бог те видео“, и другим.
Од 1983. је стални члан Атељеа 212, а сарађивао је и са другим позориштима.
Улоге у представама „Народни посланик“, „Развојни пут Боре Шнајдера“, „Kус петлић“, „Kумови“донеле су му награде на фестивалима широм Србије и региона.
© Фото : Југословенска кинотекаМија Алексић
Мија Алексић  - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Мија Алексић

Дани Мије Алексића

Брстини ће награда бити уручена 26. септембра у Горњем Милановцу у оквиру „Дана Мије Алексића“, манифестацијом којом ће ове године бити обележен и век од рођења великог Мије.
У част великана српског глумишта који је пре 100 година рођен у Горњој Црнући (Горњи Милановац), Kултурни центар и општина Горњи Милановац организују од 26. септембра до 10. октобра „Дане Мије Алексића”.
Настојећи да му се на адекватан начин одуже, град под Рудником и Kултурни центар, који од недавно носи име Мије Алексића, покренули су манифестацију како би стално обнављали сећање на њега.
Све је почело 2013. године приликом реализације изложбе „Мија Алексић – бити глумац”, аутора Бобана Стефановића.
© Фото : Бобан СтефановићИзложба „Мија Алексић – бити глумац”
Изложба „Мија Алексић – бити глумац” - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Изложба „Мија Алексић – бити глумац”
Након вишегодишњег истраживања каријере Мије Алексића утврђен је модел манифестације, а окосница је савремено стваралаштво - позоришна, филмска, ликовна, музичка и визуелна уметностуз прикупљање, истраживање и документовање културног наслеђа.
Паралелно са "Данима Мије Алексића" одржаваће се девети Међународни филмски фестивал, за који је пријављено више од 318 филмова из 35 земаља.
За такмичарске програме одабрано је 79 остварења из 17 земаља који ће бити приказани у оквиру селекција „Филмови за тебе“ (програм европског дугометражног играног и документарног филма), „Кратка форма“(програм филмова до 15 минута) и „Филмско стваралаштво деце и омладине“(филмовидо 15 минута чијису аутори узраста до 19 година).

Велики Мија Алексић

Милосав Мија Алексић (1923 - 1995) рођен је 26. септембра у Горњој Црнући, општина Горњи Милановац, а 1933. се са породицом преселио у Kрагујевац.
У матичну књигу Српског народног позоришта округа крагујевачког уписан је 1943. Исте године одиграо је прву улогу у представи „Девојачка клетва”.
Из Kрагујевца је прешао у Народно позориште Београд 1949, а прва улога у том театру била је стражар у представи „Хамлет”.
Из Народног прешао је у Југословенско драмско позориште (1951), да би се у национални театар вратио 1965.
Филмски деби остварио је 1950. године у краткометражном филму „Мува”, Бранка Ћеловића, након чега је уследило више од 50 филмова – „Скупљачи перја“, „Боксери иду у рај“, „Маратонци трче почасни круг“, „Танго аргентино“...
Највећу популарност је стекао у серијама које је режирао Радивоје Лола Ђукић – „Сервисна станица“, „Огледало грађанина Покорног“ и „Десет заповести“, а играо је у више од две трећине свих екранизација Нушићевих дела.
За своје глумачке бравуре добио је многобројне награде и највиша друштвена признања. Преминуо је у Београду 12. марта 1995. године.
Мија Алексић у филму Пусти снови Соје Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
КУЛТУРА
Сто година од рођења Мије Алексића: Филм „Пусти снови“ 30. августа на тераси Дома Војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала