- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пикси пред двобој с Мађарима: „Хоћемо и ми као кошаркаши, Новак и одбојкашице“

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICДраган Стојковић Пикси
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Драган Стојковић Пикси, селектор фудбалске репрезентације Србије, одржао је конференцију за медије пред квалификациону утакмицу за Европско првенство са Мађарском, која је заказана за 7. септембар на Маракани. Орлови ће прво одмерити снаге са северним комшијама, док три дана касније гостују Литванији у Каунасу.
Уз селектора Стојковића на конференцији је био и капитен Србије Душан Тадић, ког само још две утакмице деле од јубиларног 100. наступа у националном дресу.
Прво питање постављено је селектору Стојковићу.
Како су протекла три дана рада, да ли су осим оних повређених сви остали спремни? И какав меч конкретно очекујете од противника? Отворенија игра, или са неком затворенијом варијантом Мађара да остваре повољан резултат?
„Што се саме припреме тиче, врло сам задовољан оним што сам видео. Изузетна мотивисаност и позитивно расположење. Играчи су дошли са осмехом и оно што ме највише радује, здравствени билтен сви играчи који су овде су спремни за меч са Мађарском, одговорио је Пикси и наставио:
„Време тренинга смо искористили да радимо највише на неким тактичким стварима, како у дефанзивном, тако и у офанзивном смислиу, и све оно што је потребно је урађено. Што се тиче овог другог питања, тренери обично користе скоро исте или сличне речи. Утакмица је веома важна, тешка, нема ту неке разлике. Сама важност ове утакмице је велика. Како ће мађарски тим играти, то ћете морати Марка Росија да питате, али знам како ће играти Србија. То је мој посао за сутрашњи изазов. Лично, ја и моји играчи имамо велики респект према мађарском тиму, један енормни напредак у последњих неколико година и то је оно што мора да се поштује и што је добро за мађарски фудбал. Са друге стране, ми морамо да верујемо у наш квалитет у оно што ми можемо да пружимо на терену. Сматрам да ће утакмица бити права такмичарска“, рекао је Пикси.
Уследила су два питања за Душана Тадића.
Да ли си очекивао овакву бодовну ситуацију пред меч, пошто и ми и Мађари имамо по девет бодова и фаворити смо за пласман из групе на Европско првенство?
„Јесте, сигурно кад смо видели групе када су извучени тимови, да смо ми и Мађарска означени као главни фаворити. Мислим да смо ми били са Мађарима фаворити, тако да стање групе је и очекивано. Ми, наравно, желимо да побеђујемо утакмице. Најбитније је да остваримо циљ и да се пласирамо после дугог низа година на Европско првенство. Још једна препрека ка томе, жарко желимо да остваримо тај резултат“.
У ком сегменту ће се по Вама решавати овај меч? Ви и Собослај, од вас се очекује креација, ударићете један на другог. И друго питање. Одбојкашице друге у Европи, одбојкаши побеђују, Новак побеђује на УС Опену, кошаркаши у полуфиналу Мундобаскета, колико вас то инспирише?
„Играли смо са њима још раније када је била Лига нација. Утакмица код нас, они су били за нијансу бољи зато што смо им препустили неку иницијативу и не могу да се сетим који је резултат био. Победили су нас беше. Док тамо кад смо играли код њих, доминирали смо и били смо бољи. Откако је мистер Стојковић дошао увек смо ми контролисали утакмице и ми смо се питали. То је наш пут. И они су слична екипа од прошлог меча. Што се тиче победа, јако је лепо што наше селекције нижу победе. То је мотивација, сад је ред на нас, желимо да усрећимо нашу земљу. Честитке свим селекцијама“, рекао је Тадић.
Питања и одговоре кратко је пресекао Пикси, који је желео јавно да упути честитке одбојкашицама које су освојиле сребро на ЕП, као и кошаркашима који су у полуфиналу Мундобаскета, а ту су и Новак Ђоковић који гази по плану и програму на УС Опену и атлетска краљица Ивана Вулета.
„Желео бих да истакнем да се радујемо успесима наших спортиста широм Европе и света. Желим да Пешићу и нашим кошаркашима честитам на великом успеху. Бити у полуфиналу СП је огроман резултат. Да честитам нашим девојкама у одбојци, показале су висок степен игре и квалитет, то што су друге. То сребро је по мени злато, учинили су нас поносним. Ми немамо други избор него да наставимо тако, очекујем да будемо и ми на том нивоу. А и Новак са друге стране, он је наш национални херој. Гледамо га, навијамо, некад се и нервирамо, али углавном славимо. Желимо му све најбоље на УС Опену, да ће на крају урадити оно што му сви желимо. И нашу краљицу Вулету да не заборавимо, капа доле, свака част“.
Након тога, питање за Пиксија односило се на то да ли ће утакмица са Мађарском у четвртак од 20.45 на Маракани бити кључна за пласман на ЕП?
„Да је кључна није, јер има још пет утакмица, 15 бодова је у игри на столу. Али да је важна, јесте. Ако сте нас прогласили фаворитима, морамо да се носимо са тим. Врло важна утакмица која може много да однесе, али да је кључна није. Тек треба да се игра“, рекао је селектор.
Наредно питање односило се на капитена Душана Тадића ког још две утакмице деле од уласка у клуб 100 и да ли му то, и колико значи?
„Искрено, не значи ми ништа. Лепо је кад имаш преко 50 наступа и у прошлости шта се дешавало због тих неких наступа, остао ми је горак утисак у устима. Мислим да није битно колико имаш наступа, битно је шта си оставио иза себе. Колико си помогао, одиграо европских, светских првенстава, колико си дао голова, наместио голова. Има играча који су одиграли много, а нису играли ЕП и СП. А рецимо Славиша Јокановић мислим да је одиграо 50, а играо је и европска и светска првенства. Лепо јесте, али ми искрено ништа не значи“, рекао је Тадић.
Имао је шта Пикси да каже о томе што је Тадић на два меча од јубиларног 100. за Србију.
„Душан Тадић не треба да се бави тим бројевима, има људи који воде ту статистику. Битно је да он са жаром и мотивацијом улази у сваку утакмицу. Али, дефинитивно једна статистика која њему и његовој породици може да импонује. Потврда његових квалитета и мајсторија, трпети неког 100 пута у истом дресу, сигурно да је то заслужио. А што се мене тиче, ја сам у играчкој каријери имао ту прилику да добијам те поклоне, како у Јапану и Нагоји, у сваком случају један леп гест од стране клуба. Добијали смо урамљен дрес у оном великом раму, који и дан данас стоји у соби и чувам га. Верујем да ће и Тадић имати ту част и привилегију, да ће добити дрес. Не верујем да ће добити чек и да ће му неко због тога отварати банковни рачун, нема потребе за тим. Пре би он нама требало да плати, него ми њему јер га трпимо толико дуго. Шалим се, шалим се наравно. Једна лепа ствар, остаје нешто иза тебе, можеш да будеш поносан“, нашалио се Пикси.
Последње питање на конференцији било је за Драгана Стојковића од мађарских новинара, које је занимало које су две кључне ствари репрезентације Мађарске, две највеће врлине?
„Генерално од доласка Марка Росија на чело мађарског тима, многе ствари су се промениле. Играју у истом ситему. Оно што краси мађарски тим је једно изузетно самопоуздање које имају. Добре игре и резултати су допринели томе. Као што у неком периоду рецимо нису веровали толико, а сада верују да могу да побеђују велике. Колективни дух их краси, а имају и неколико вансеријских играча, пре свих Собослај. Није Клоп толико луд да узме неког ко нема квалитет. Имају Керкеза, па Салаја. Собослај је лидер тима, играч који може да направи пуно проблема било коме. Мислим да су као тим заиста сазрели, имају то једно самопоуздање које је потребно да бисте постизали добре резултате и успех“, одговорио је за крај конференције Драган Стојковић Пикси.
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
СПОРТ
Пикси „променио плочу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала