- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Бог, Свети Василије и Свети Петар Цетињски помогли су нам приликом устоличења

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникије осврнуо се јуче, након литургије у Цетињском манастиру, на устоличење 5. септембра 2021. године када је и званично ступио на функцију митроплита.
“Када се осврћемо на ове двије године, а скоро три године од кад сам преузео одговорност за овај свети престо послије упокојења митрополита Амфилохија, видимо да су нам Бог и Свети Василије и Свети Петар Цетињски били много пута у помоћи, нарочито на дан устоличења, да се све заврши добро, јер, нажалост, било је такво искушење и било је много оних који су жељели да се пролије крв овдје на Цетињу.”, казао је Јоаникије.
Након двије године од устоличења, како је рекао митрополит, присјећају се дивног дочека "Патријарха српског Порфирија и осталих 30-ак архијереја Српске православне цркве и других помјесних Цркава у Подгорици".
“То је био један велики догађај. Сјутрадан Порфирије је показао велику одлучност, баш онакву каква приличи када дође у Црну Гору гдје се не може размишљати овако или онако у тешким моментима, него мора бити само једна одлука и у том погледу Патријарх српски је препознао шта треба чинити. Наравно, и ја нисам имао никакву другу мисао него да устоличење наше буде на Цетињу.”, рекао је митрополит Јоаникије.
Како је истакао, друге могућности просто није било ” јер треба наставити континуитет зетских и цетињских митрополита”.
“И хвала Богу то се све некако лијепо завршило иако је било много искушења. Ако је икада Свети Петар био присутан у своме народу, био је тога дана. Он је подејствовао, измолио пред Престолом Божјим, иако су биле подигнуте велике тензије, да се све смири и добро заврши. Имало би се шта рећи, имао бих и ја шта рећи о тензијама које су тога дана биле, али једино што хоћу да кажем је да немам никакве мржње, нити сам имао, нити имам у свом срцу према онима који су тога дана правили нереде на Цетињу и трудили се, на сваки могући начин, да спријече моје устоличење и Цркву Божију спријече у вршењу њене свете службе.”, казао је он.
Бог је, према ријечима митрополита, опредијелио другачије.
”Слава Богу на свему! Наравно да свима праштамо, потпуно вјерујемо у Божији промисао – да ће Бог открити свачија дјела, и добра и лоша, и свачије намјере. И већ видимо да Божији промисао дјелује и потврђује оно што је добро да је добро, а оно што није добро да открива да није добро и указује на то да не треба ићи лошим путем, нити путем мржње, пакости или, не дај Боже, још нечега горега. Данас треба да поновимо оно што смо понављали и говорили и уочи и на дан устоличења, да је највећа обавеза, највећа дужност епископа који је изабран на трон митрополита црногорско-приморских, да чува велико насљеђе и велику традицију од 800 година.” поручио је Јоаникије.
Он је додао да су се молили за мир и да се братска љубав "утврди међу нама."
“ И даће Бог, и то је наша служба и наша молитва и наша жеља и наша радост да се миримо, јер кад смо у братском миру и у братској љубави онда смо сви јаки, онда сви можемо да стварамо, сви можемо да чинимо добро и сви смо пуни радости, снаге и спремности на свако добро дјело, а када смо у завади, раздорима, а и то нам није непознато, онда смо слаби, нејаки.”, поручио је митрополит.
Митрополит је изрекао наду да ће у Црној Гори доћи до дијалога.
“ Да ће доћи до међусобног разумијевања, до добрих решења, да за овај народ дођу нека боља времена када ћемо имати више правде, разумијевања, више посла, више међусобне љубави и то је оно чему тежимо и сваки дан се Богу молимо ”, поручио је Јоаникије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала