- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковићев „сталожени човек из сенке“ са огромном улогом

© AFP 2023 / JACK GUEZНовак Ђоковић и Марко Паники
Новак Ђоковић и Марко Паники - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Готово током сваког меча Новака Ђоковића камерама је занимљиво оно што се дешава у простору где се налази његов стручни штаб. Поред већ добро познатих Горана Иванишевића и Миљана Амановића, па и Чарлија Гомеса, налази се Марко Паники, италијански кондициони тренер који није само то.
Паники се у претходном периоду придружио Новаковом тиму и српски тенисер је веома задовољан тиме, с обзиром на то колику ширину знања има Италијан.
„Марко Паники је мој кондициони тренер који је у том послу већ више од 35 година. Има факултетско образовање биомеханике, анатомије, постуре тела – то су техничке ствари које су јако важне у разумевању целог кинетичког ланца код одређеног ударца. Са сервисом имам највише проблема у одржавању нивоа и ритма на овом турниру, па о томе највише разговарам с њим и са Гораном“, каже Ђоковић.
Паники је, како наводи Новак, велики детаљиста.
„Прија ми разговор са Марком јер улазимо у ситнице, улазимо у суштину – покушавамо да разумемо шта проузрокује неку грешку у том кинетичком ланцу, неки покрет који направим и који изазове погрешно извођење. То радимо на тренинзима, у данима када немам мечеве. Дакле, Маркова улога је велика, сталожен је, много има животног искуства – и у својој области, али и из психологије. Доста времена проводимо заједно и доста разговарамо, он је са мном на припремама још од кондиционог дела. Добро се познајемо и комуникација нам је темељна“, истакао је Ђоковић.
У претходном периоду Новак све више комуницира са својим стручним штабом.
„Током мечева, то су специфични сигнали или подсетници на ствари које смо се договорили уочи изласка на терен. Сва четворица ми комуницирају, то зависи од момента, увек кажем: ’Рођо (Миљан Амановић), Рођо, ти!’, пошто он има крајишки глас, њега чујем и кад је бука, ха-ха. Горан и Марко имају мало слабије гласне жице, па их теже чујем. Свако има своју улогу, проналазимо начине да ми помогну у мечу. Разговарали смо већ о томе, сада је коучинг дозвољен и желим да га искористим максимално, поготово у тренуцима када осећам да нешто не иде како бих волео, а не могу можда у том тренутку то сâм да освестим, и да пронађем решење. Добро је имати са стране некога ко те познаје и ко може да примети шта радиш погрешно, и да ти скрене пажњу“, закључио је Ђоковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала