- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Први пут икада: Почело тестирање дигиталних пасоша у Европи

CC0 / Pixabay / мобилни телефони
мобилни телефони - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
Пратите нас
Сви држављани Финске који лете из Хелсинкија ка Великој Британији од сада ће моћи да имају дигитални пасош на својим телефонима. Основни циљ увођења такве врсте сервиса јесте максимално убрзавање процедура при путовањима и смањивање гужви на граничним пуктовима.
Финска гранична контрола прва у свету тестира дигиталне пасоше, и наводи да су дигитални путни пасоши подједнако поуздани као и физички, материјални пасоши.
Пилот-пројекат ДТЦ отворен је 28. августа за путнике на летовима авио-компаније Финер за Лондон, Единбург или Манчестер. Доступан је само држављанима Финске, а план је да касније буде импементиран у свим земљама ЕУ, преноси Форбс.
Финска гранична контрола каже да је то први пут да ће дигитални пасош бити прихваћен "у стварном окружењу граничне контроле". Пасош се на контроли скенира и све траје пар секунди, након чега настављате путовање.
Путници морају да преузму апликацију за дигиталне путне исправе, а да би могли да је користе, мораће да имају неки активан облик методе закључавања телефона. Најчешће у виду ПИН кода, отиска прста или ИД лица, пре инсталирања саме апликације.
Након инсталирања морају да се пријаве у полицији, затим следи стандардна процедура пријављивања, као и за обичан пасош. Сваки пут када путују, морају да пошаљу своје податке путем апликације финској граничној полицији најкасније до 4 сата пре лета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала