- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Цвијановићева на форуму у Пољској: Неоколонијални аранжман у БиХ срамотан за идеале Европе 21. века

© Sputnik / Дејан СимићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је, на 32. Економском форуму у Карпачу у Пољској, да у БиХ готово три деценије након потписивања Дејтонског мировног споразума, наметнути страни бирократа још увек тврди да има право да произвољно намеће законе и смењује демократски изабране носиоце власти.
Цвијановићева је на форуму, на тему „Западни Балкан - регионалне иницијативе и европске интеграције“, изјавила да је неоколонијални аранжман срамотан за вредности и идеале Европе 21. века и срамотан за земљу која је добила статус кандидата за чланство у ЕУ.
„И заиста, ове произвољне и злонамерне уставне и политичке интервенције разних високих представника толико су се често показале штетним и контрапродуктивним за политичке процесе у нашој земљи да и сами бивши високи представници сад кажу да је ОХР део проблема у БиХ и да није део решења“, истакла је Цвијановићева.
Нагласила је да су права, истинска и органска демократизација и напредак у БиХ немогући све док постоји анахрона институција такозване „Канцеларије високог представника“.
„Што се пре ОХР затвори, то пре ће и БиХ почети да прераста у стабилну, мултиетничку и демократску државу и брже ћемо почети да испуњавамо захтеве за приступање ЕУ“, навела је Цвијановићева.
Она је указала да изазов у овом тренутку јесте да међународне и мере које Европска унија спроводи према региону буду реалистичније и да узму у обзир историјске сложености које „покушавамо да превазиђемо“.
Истакла је да се свет у последњих 18 месеци суочава са огромним геополитичким променама и изазовима.
„Ни земље Западног Балкана, наравно, нису имуне на ове изазове нити на кризе у Европи које су они произвели. Поред тога, земље нашег региона се боре са властитим дуготрајним проблемима. Разлоге за ово можемо тражити у геополитичком положају Западног Балкана, као и његовој етничкој, верској, политичкој и културној сложености. С правом би се могло рећи да демократски капацитети који се развијају у овим земљама још увек нису довољни за превазилажење разноликих проблема који се манифестују унутар самих земаља и у нашим међусобним односима“, казала је, између осталог, Цвијановићева, пренела је РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала