- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ко одлучује о победницима Битеф фестивала

© Фото : Уступљено Спутњику/Matthias Horn"Деца сунца" Максима Горког у режији Матеје Колежник
Деца сунца Максима Горког у режији Матеје Колежник - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Овогодишњи Битеф биће одржан од 3. до 10. октобра у Београду, а међународни жири којим ће председавати проф. др Ана Вујановић одлучиваће о главним наградама фестивала.
Уметнички директор Битефа Никита Миливојевић је истакао на конференцији за новинаре да је жири састављен од људи различитих професија како њихов увид био сигурнији и комплетнији.
Драматург и писац Ана Вујановић, посвећена истраживању феминистичког приповедања и отпора фашизму, предаје на Универзитету уметности у Берлину и Универзитет уметности у Амстердаму.
Поред ње жири ће чинити и Жорис Лакост, драмски писац и позоришни редитељ, уметнички директор „Енциклопедије речи“, добро познат публици Битефа, Наташа Барбара Грачнер, глумица и професорка глуме на Академији за позориште, радио, филм и телевизију Универзитета у Љубљани, Синиша Илић, ликовни и уметник перформанса, сценограф и кустос и Ирис Рафетзидер, драматург фестивала Винер Фествохен.
Они ће одлучивати о томе ко ће добити овогодишње награде фестивала - Гран при „Мира Траиловић“ и Специјалну награду „Јован Ћирилов“.
© Фото : Уступљено Спутњику/Тања ДробњакПредстављен жири и програм Битеф фестивала
Представљен жири и програм Битеф фестивала - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Представљен жири и програм Битеф фестивала
Такмичарски програм чине представе „Деца сунца“ (Немачка), „Збогом, Линдита“ (Грчка), опера-перформанс „Сунце и море“ (Литванија), „Распевана младост“ (Мађарска), „#Jeanne“ (Шведска), „Wakatt“ (Белгија, Буркина Фасо), као и домаће продукције „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом“ и „Као и све слободне д‌јевојке“.
Поред главног програма, Миливојевић је скренуо пажњу и на пратећи програм 57. Битефа, који чине „Сусрети са ауторима“, „Битеф полифонија“ и „Циркобалкана“.
Циљ фестивала је да и ове године понуди и развије теоријски дискурс који ће пратити селекцију главног програма па ће тим поводом Ана Вујановић одржатипредавање „Од пролетеријата до прекаријата - и назад“.

Деца сунца Максима Горког на отварању Битефа

Одржавање Битеф фестивала је ове године померено за октобар, уместо свог ранијег септембарског термина, како би на отварању била изведена представа „Деца сунца“ Максима Горког у режији Матеје Колежник и продукцији Шаушплихауса из Бохума.
Миливојевић је објаснио да је једини слободан термин у распореду немачког театра био 4. октобар те су због тога одлучили да помере почетак Битеф фестивала.
Кристоф Фелдхуес, директор Гете Института, говорећи о комаду Максима Горког, истакао је да Матеја Колежник смешта радњу у ране шездесете године, што омогућава поглед на друго, а опет, не толико другачије друштво.
Он је напоменуо и да је комад био уврштен у програм најугледнијег позоришног фестивала савремених комада у Берлину, где је посебно истицана његова савременост наглашена трагичним континуитетом индивидуалног неуспеха супротстављеног реалним изазовима времена.

Збогом, Линдита

Битеф ће ове године представити и младог аутора Марија Банушија који ће београдској публици представити своју тек другу представу „Збогом, Линдита“ у продукцији Народног позоришта Грчке.
Амбасадорка Грчке у Београду Марија Леванти је изразила задовољство што ће имати коначно прилику да погледа ту представу јер у Атини, због великог интересовања које је изазвала, није успела да дође до карте:
„Ово дело испоставило се као најпозитивније изненађење у грчким позоришним дешавањима, јер је млади 25-годишњи редитељ успео да дирне све оне који су је видели. Марио Бануши је дошао из Албаније у Грчку са шест година, а успомене из родног места и искуства из своје нове земље креирао је представу у чијем средишту је тема суочавања са губитком и коначног растанка од најмилијих. У представи нема дијалога, што је чини доступном свима“.
Онлајн продаја улазница за Битеф фестивал са попустом од 20 посто траје све до 10. септембра у 23:59 часова. После тог датума улазнице ће на сајту фестивала моћи да се купе са попустом од 10 посто.
По редовним ценама улазнице ће од 11. септембра моћи да се купе и на благајни Битефа, где ће се комплет улазница продавати са попустом од 30 посто.
57. Битеф фестивал - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
КУЛТУРА
Битеф од 3. до 10. октобра: Снаго, не пристај да будеш нечија /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала