Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Паклени план: Тирана и Приштина заједно ударају на Србију у УН

© Tanjug / JADRANKA ILIĆЕди Рама и Вјоса Османи
Еди Рама и Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Приштина очекује да јој Тирана током једномесечног председавање СБ УН са својим савезницима помогне на њеном путу ка Уједињеним нацијама, за шта је према албанским медијима већ разрађен план. Међутим, то што планирају, сматра дипломата и некадашњи амбасадор СРЈ при Уједињеним нацијама Владислав Јовановић, није могуће.
Албанија је од 1. септембра као нестална чланица СБ УН преузела једномесечно председавање овим телом, а Приштина полаже велике наде да ће у овом периоду моћи да оствари својих примарни циљ и да се нађе међу држава УН, па бар као посматрач.

Вјоса Османи се узда у Тирану

Ово је у Тирани отворено рекла и такозвана председница Косова Вјоса Османи која је у разговорима са премијером Албаније и осталим члановима владе изразила наду да ће Тирана са својим савезницима успети да помогне Приштини, преносе албански медији.
Да ли овакав сценарио уопште може да прогута неко у СБ УН?
Дипломата и некадашњи амбасадор СРЈ при Уједињеним нацијама Владислав Јовановић сматра да је ово још један у низу покушаја Приштине да се дочепају УН али не види да би овај сценарио могао да им успе.
„То не може! За свако одвајање дела територије од једне земље, поготову једне мањине, неопходна је сагласност матичне државе, у овом случају Србије. Од нас се та сагласност очекује и то је разлог због чега се са нама надмећу већ неколико година, стално постављајући неке рокове и инсистирајући на некој правно обавезујућој нормализацији односа Београда и Приштине,“ подсећа Јовановић.

Не могу ништа без Србије

Њима је једини циљ међусобно признање и улазак у УН, али тај циљ не могу да остваре без Србије.
„То што ради Приштина са Тираном сада је чисто заношење, јер од тога нема ништа. Србија заједно са Црном Гором је у УН примљена у републичким границама с обзиром да је то била одлука Међународне конференције о Југославији после распада СФРЈ и све бише Републике Југославије, које су данас државе, остале су у својим републичким границама и као такве примљене у УН. То СБ УН не може да игнорише иако би неки хтели, јер је та одлука обавезујућа и зато је свим заговорницима независног Косова неопходно да матична држава Србија учествује у сопственој разградњи и да пристане на признање тзв. Косова, објашњава наш саговорник.
Он каже да Албанија може, док је на овој функцији, да покуша да наметне дневни ред на коме би се нашло питање пријема Косова у неком облику у УН али ништа више.
Албанија може да предложи члановима СБ УН да то уђе у дневни ред али потребна је сагласност да се то деси а најмање две земље ће се томе супротставити, према томе, то што Албанија жели може да проба али нема могућност пролаза јер ко год нешто предложи потребна је сагласност свих чланова СБ око тога,“ истиче наш саговорник.

Паклени план Тиране и Приштине

Иначе, као пишу албански медији, план је да у наредним данима Албанија покуша да затражи посебну седницу за Косово, где би се расправљало о Приштини као страни која је тзв. држава која је у региону најугроженија у безбедносном и војном смислу од стране Србије али и која је најизложенија „малигном утицају Русије“, на Балкану, управо преко Србије. План је да се по тој основи одржи седница а онда да се постави питање чланства Косова у УН .
Албанија је нестална чланица Савета безбедности од 1. јануара 2022. године. Несталне чланице бирају се по регионалном принципу, на период од две године.
СРБИЈА
Курти промовисао Велику Албанију, а себе за вођу свих Албанаца на планети
Еди Рама на самиту у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2023
РЕГИОН
Чистка у албанској Влади: Рама сменио шест министара и предложио нове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала