- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Српска одбацује сваку врсту деловања Шмита“: Шта је све Додик рекао немачком „специјалцу“

© Фото : РТРС/ЈутјубМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Бањалуци са специјалним изаслаником Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином.
Додик је током састанка поновио јасан став да Српска одбацује сваку врсту деловања Кристијана Шмита као високог представника јер га Савет безбедности УН није потврдио како је то предвиђено Дејтонским споразумом и да Шмит, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.
Када је реч о обустави финансирања четири инфраструктурна пројекта у Српској од стране Владе Немачке, Додик је рекао да је реч о политичким и економским притисцима на Републику Српску, али да Српска има алтернативу за финансирање истих.
Додик је упознао специјалног изасланика Владе Немачке о покушају отимања имовине Републици Српској, те поновио да је то питање решено Дејтонским споразумом и да имовина припада ентитетима.
Такође, Додик је рекао специјалном изасланику Владе Немачке да Српска, упркос бројним притисцима и опструкцијама за њен напредак, има позитивне макроекономске показатеље, стабилна је, снажна и способна да одбрани сваки свој интерес и да њени органи и институције функционишу без проблема.
Теме разговора биле су и Берлински процес и БиХ интеграције у Европску унију, на чијем путу Српска остаје привржена и жели да буде видљива.
Данашњем састанку присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир, преноси РТРС.

„Одлучно подржавамо Кристијана Шмита“

После разговора са председником Српске, Зарацин је објавио саопштење у ком се наводи да Берлин одлучно подржава Кристијана Шмита и да је то још једном данас у Бањалуци предочио Милораду Додику.
„Говорили смо о наставку процеса регионалне економске интеграције Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса. Од кључног значаја за то су ратификација трећег споразума о мобилности до које још увек није дошло, као и придруживање Босне и Херцеговине Регионалној декларацији о енергетској безбедности“, саопштио је Зарацин.
Навео је да је Додику још једном појаснио разлоге за сукцесивно и уговорно окончање четири велика пројекта у Републици Српској које финансира Немачка.
„При томе смо се водили са два различита аспекта“, навео је. Као прво, што се тиче политичке кризе коју су изазвали званичници у Републици Српској, влада Немачке, нажалост, није имала политичког простора, навео је немачки специјални представник.
„Вођење сецесионистичке политике, напади на државне институције Босне и Херцеговине, на медије и на цивилно друштво имају последице. Зато смо донели одлуку да окончамо четири важна инфраструктурна пројекта вредности од 105 милиона евра, међу којима је, између осталих, и пречишћавање отпадних вода у Градишци. Као друго, Немачка остаје чврсто уз све људе у Босни и Херцеговини. С обзиром на тренутну политичку кризу посебно нам је стало до људи у Републици Српској. Зато ће Немачка у пуном обиму и без ограничења, наставити имплементацију свих других пројеката, као што су сарадња са цивилним друштвом, пројекти из области социјалног збрињавања или хуманитарна помоћ, ако за то буде потребе“, навео је Зарацин.
Поручио је да је кључ за наставак сарадње и у другим областима у рукама Додика. Навео је да Влада Немачке и он желе да БиХ постане чланица ЕУ, додајући да је за то „потребна другачија политика“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала