- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Три српска мускетара са којима ништа није немогуће

© Фото : ФИБААлекса Аврамовић
Алекса Аврамовић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Селектор кошаркашког тима Србије Светислав Пешић је са својим стручним штабом успео за кратко време да скроји праву екипу за Мундобаскет и као резултат тога стигло је полуфинале такмичења, уз директну карту за Олимпијске игре. Међу једнакима треба издвојити трио момака који ће у трци за финале имати изузетно значајну улогу против екипе Канаде.
Јесте да се кошарка игра за поене, јесте да су у првом плану играчи који накупе највише, али како је репрезентација Србије вратила шмек старе школе, тако се вратила и важност помало заборављених улога.
У ери када кошаркаши на спољним позицијама најпре гледају кош, а не припрему поена за саиграче, Стефан Јовић се појавио као пример правог организатора игре, као један од ретких преосталих протагониста такве улоге.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Стефан Јовић
Кошаркаш Стефан Јовић - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Кошаркаш Стефан Јовић
Јовића се сећамо из времена када је тек ушао у репрезентацију Србије, тада још као играч крагујевачког Радничког, са не толико дефинисаном ролом.
И у репрезентацији, а потом и у Црвеној звезди, Јовић је постао један од најбољих плејмејкера и асистената у Евролиги, поставио је и рекорд, а да поседује вечну класу потврдио је на Мундобаскету, иако је имао претходно великих проблема и са повредама и са проналажењем правог клуба за себе.
Да нема Јовића, како је изгледало на почетку припрема, када је постављено питање када ће и да ли ће се уопште придружити тренинг кампу, Србија не би изгледала овако добро.
Сигуран, смирен, виспрен, луцидан, фокусиран – све је то Јовић на Светском првенству, а са њим је и Србија таква, паметна, организована, стрпљива и креативна у нападачкој игри.
Јовић на турниру има нешто мање од седам асистенција по утакмици, укупно 40, само Тремонт Вотерс и Порторика и Карлик Џоунс из Јужног Судана су уписали више, а на целом такмичењу Србија има највише асистенција, укупно 157.
И у томе се види Јовићева улога, његова игра отвара и другим играчима да додају лопту даље и да уписују асистенције, што целу игру Србије чини кошаркашки бриљантном.
Чињеница да је Јовић у екипи дозволила је још једном мускетару да се истакне и да ради оно што најбоље уме.
"Мој посао је да их јурим по терену!"
Тако је Алекса Аврамовић прокоментарисао своју партију против Литваније када је уписао четири украдене лопте, у кључним моментима утакмице чиме је подигао енергију екипе и потпуно дотукао противника.
Са Јовићем у тиму, Аврамовић је добио улогу дежурног јуришника, чиме се на прави начин користи његова енергична природа.
"На батерије!", прокоментарисао је његов пријатељ и саиграч из Партизана Данило Анђушић.
На актуелном Мундобаскету се види колико је Аврамовић недостајао Србији на претходном Евробаскету, поломио је руку на припремама и због тога је морао да пропусти и први део сезоне у клубу.
Није га то омело да буде оно што јесте, памтиће навијачи Партизана његове партије по повратку, његово пожртвовање, апсолутну преданост у одбрани и вољу да на сваком мечу пружи 110 посто могућности.
Као последица тога стигла је и нова повреда, друге руке, али се срећом по све Алекса опоравио и ставио на располагање селектору Пешићу.
Његова енергија је Србију учинила одбрамбеном машином, на шест утакмица Светског првенства уписала је 56 украдених лопти, 9,3 по мечу, што је чини другом најбољом на целом такмичењу.
Да је Србија заиста старошколска екипа потврђује и трећи мускетар, поред класичног плејмејкера, према старим тумачењима, за окосницу тима је неопходан и класичан центар, а то Србија има у Николи Милутинову – јасно је било свакоме ко је желео то да види, а не да ламентира над чињеницом да се Николи Јокићу овог лета није играло за репрезентацију.
"Безгранични таленат!"
Тим речима је Милутинова описао Душко Вујошевић, у моменту када га је као још малолетног промовисао у стартног центра Партизана, а како су године одмицале било је евидентно да ће он израсти у најбољу "петицу" у Европи.
То Никола и јесте постао, после Партизана се калио у Олимпијакосу, потпуни зенит је доживео у московском ЦСКА, а своју зрелост доказује на актуелном Мундобаскету.
Велика одговорност је пала на његова леђа, буквално, једини је играч у тиму способан да леђима нападне кош и досад се није појавио ниједан ривал са капацитетом да то одбрани.
Више од тога, Милутинов је, упркос висини и тежини, очувао своју брзину ногу, феноменално се поставља за блокове и отвара из тих ситуација, што даје српском тиму могућност и да нападне обруч и да пронађе још боље додавање за спољне позиције.
Никола је током турнира показао и висок ниво кошаркашке интелигенције, сјајно предвиђа кретње својих бекова, идеално се поставља у рекету и отвара праве аутопутеве саиграчима за директне и лаке поене, практично зицере.
И коначно, Милутинов бриљантно обавља и основну центарску улогу, грађење под обручом и хватањем лопти после промашаја, на обе стране, а да то ради на сјајан начин сведочи и статистика – има 8,8 скокова по утакмици, а како су сви ривали у том сегменту завршили такмичење, има шансу да прикупи и највећи број ухваћених лопти на целом Мундобаскету.
Са таквим асистентом у лику Јовића, одбрамбеним мајстором какав је Аврамовић и силом под обручом коју представља Милутинов – ништа за Србију није немогуће, а прва препрека је Канада у полуфиналу Мундобаскета, у петак од 10.45.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала