- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Јерменији ухапшени проруски блогер и колумниста Радија Спутњик, реаговала Москва

© Sputnik / Andranik GhazaryanБлогер Мика Бадалјан на митингу опозиције у Јеревану
Блогер Мика Бадалјан на митингу опозиције у Јеревану - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Проруски блогер Микаел Бадалјан и колумниста радија Спутњик Јерменија Ашот Геворкјан приведени су претходне ноћи у јерменском Горису, тренутно се налазе у Истражном комитету.
Како преноси јерменски Спутњик, у току је истражни поступак, али разлог хапшења још није саопштен.
Истражни комитет саопштио је да је 6. и 7. септембра у Сјуникској области због основане сумње да су починили кривично дело из члана Незаконита трговина ватреним оружјем које је извршила група лица, у оквиру кривичног поступка приведено седам особа, међу којима су Мика Бадалјан и Ашот Геворкјан.
Наш колега Ашот Геворкјан отишао је у Сјуник да припреми радио-материјале у оквиру свог ауторског пројекта „Ми“ о животу у пограничним областима Јерменије. Његови програми одликовали су се оштрином расуђивања и критичком оценом стварности која је настала после рата 2020. године.
Микаел Бадалјан већ је био хапшен због наводног ширења лажних информација о „терористичким нападима који се припремају у Јеревану и шире“, али је пуштен уз кауцију. Раније је директор руске Федералне агенције за сународнике који живе у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу (Россотрудничество) Евгеније Примаков јавио да је са Бадалјаном изгубљен контакт.
На ситуацију је већ одговорила портпарол руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, која је рекла да не искључује могућност да је реч о још једној провокацији у вези са руско-јерменским медијским форумом који се одржава у Јеревану.
„Провокација оних који спавају и сањају како да покваре односе између двеју земаља. А Запад је у ово уложио много новца. Очигледно да су се у последње време појачале снаге за то. Одбијам да прихватим да ће влада која је дошла под слоганом ‘слобода говора је апсолутно право сваког’, одобрити прогон новинара и блокирати ширење информација“, написала је она.
Ових дана у Јеревану се одржава Први руско-јерменски медијски форум. Руску делегацију данас је примио заменик премијера Јерменије Мхер Григорјан, а претходног дана су се састали са замеником министра спољних послова Мнацаканом Сафарјаном и секретаром Савета безбедности Арменом Григоријаном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала