- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т90-М Прорив у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Америка предаје Кијеву 190 оклопних возила MRAP, Следи нови пакет помоћи од 600 милиона долара

Пратите нас
Специјална војна операција коју Русија изводи у Украјини иде својим током: руске снаге одбијају сваки покушај украјинских јединица да крену у офанзиву на различитим деловима фронта. С0а друге стране, Кијев наставља да користи дронове, како би напао објекте на територији Русије. Руска ПВО их редовно неутралише.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:17 07.09.2023
Украјинска војска гранатирала је у Запорошкој области возило у ком је путовала породица са двоје деце, изјавио је лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, услед гранатирања, тринаестогодишњи дечак и његова мајка су рањени и хоспитализовани, а њихово стање је стабилно.
У саопштењу се додаје да отац и кћерка нису повређени.
21:14 07.09.2023
Руска средства ПВО пресрела су два украјинска дрона авионског типа изнад Брјанска, један од њих уништен је у ваздуху, саопштило је руско Министарство одбране.
„Вечерас, 7. септембра спречен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад дроновима авионског типа на објекте на територији Руске Федерације. Дежурна средства ПВО изнад Брјанска пресрела су две бепсилотне летелице, од којих је једна уништена у ваздуху“, саопштило је Министарство.
20:45 07.09.2023
Сједињене Америчке Државе издвојиће нови пакет помоћи Украјини у вредности од 600 милиона долара, саопштила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.
„Данас је Министарство одбране објавило о новом пакету војне помоћи у оквиру иницијативе за војну помоћ Украјини. У овај пакет вредан 600 милиона долара улази опрема за јачање средстава за противваздушну одбрану Украјине, артиљеријска муниција и друга средства“, рекла је она на конференцији за новинаре.
САД такође намеравају да Украјини испоруче гранате са осиромашеним уранијумом до испорука тенкова „абрамс“, који би тамо могли да буду већ на јесен, додала је представница Пентагона.
У саопштењу бајденове администрације наводи се да ће у оквиру овог пакета за потребе Оружаних снага Украјине бити купљени:
— опрема за одржавање и интеграцију ПВО система Украјине;
— додатна муниција за „хајмарсе“;
— артиљеријска муниција калибра 105мм;
— средства за радиоелектронско ратовање;
— муниција за деминирање препрека;— опрема за деминирање;
— Опрема за обуку и логистику.
20:33 07.09.2023
На читавој територији Украјине је проглашена ваздушна опасност.
20:32 07.09.2023
Сједињене Државе ће предати Украјини 190 оклопних возила MRAP, изјавила је амерички амбасадор у Кијеву Бриџит Бринк.
19:17 07.09.2023
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху разговарао је телефоном са украјинским председником Владимиром Зеленским о наставку помоћи Израела Украјини, саопштено је из кабинета израелског премијера.
„Лидери двеју земаља разговарали су о наставку помоћи Израела Украјини, укључујући украјинским избеглицама у Израелу, као и о промоцији помоћи у развоју цивилних система противваздушне одбране“, наводи се у саопштењу канцеларије.
16:59 07.09.2023
Руске јединице радиоелектронске борбе обориле су украјинску беспилотну летелицу у Бранску. Дрон је пао код железничке станице, а повређених и материјалне штете нема, рекао је губернатор Александар Богомаз.
16:35 07.09.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се са шефом Државне пограничне службе Украјине Сергејем Дејнеком, посетивши једно од одељења департмана у Кијевској области, објављено је на Телеграму Државне граничне службе.
У саопштењу се напомиње да је Блинкен лично сео за волан једног од оклопних возила који су предати јединицама Државне пограничне службе Украјине у оквиру помоћи Кијеву из Вашингтона.
15:35 07.09.2023
Велика Британија је увела санкције против 11 руских држављана оптужених за сајбер криминал.
Како је саопштио Форин офис, санкције су уведене против сајбер групе која је вршила нападе на болнице и друге важне објекте у време пандемије ковида.
Претходно је америчко Министарство финансија саопштило о увођењу санкција против 11 руских држављана због активности у сајбер сфери.
15:34 07.09.2023
Амерички бизнисмен и власник друштвене мреже "Икс" Илон Маск је прошле године наложио да се ограничи рад сателитског интернета "Старлинк" и на тај начин је осујетио украјински напад на руску флоту, наводи се у његовој биографији чије је делове објавила Тв Си-Ен-Ен.
Маск је, наводно, био забринут да би Русија као одмазду за "мали Перл Харбор" могла да узврати нуклеарним оружјем.
Због искључења "Старлинка" украјински подводни дронови са експлозивом су изгубили везу и избачени су на обалу.
14:42 07.09.2023
Дрон је оборен на територији Волгоградске области, нема жртава нити штете на цивилним и војним објектима, саопштио је губернатор Андреј Бочаров
14:37 07.09.2023
12:45 07.09.2023
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
◾Оружане снаге Русије уништиле су 3 диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине у правцу Херсона, губици непријатеља износили су 25 војника;
◾Оружане снаге Русије су одбиле 9 напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Клешчејевке, Андрејевке и Химика у ДНР, непријатељ је изгубио више од 320 војника;
◾Оружане снаге РФ су за дан одбиле напад Оружаних снага Украјине у рејону насеља Црвена Диброва у ЛНР, губици непријатеља износили су 60 војника;
◾Оружане снаге Украјине у јужнодоњецком правцу изгубиле око 180 људи и самоходни топ Краб;
◾Оружане снаге Русије су одбиле четири напада Оружаних снага Украјине у купјанском правцу, ликвидирано је око 55 украјинских војника;
◾Одбијен је напад Оружаних снага Украјине у подручју Новомајорска у ДНР;
◾Руске трупе су одбиле 14 напада Оружаних снага Украјине у областима Вербовог и Работина, Запорошке области;
◾Руске трупе су ликвидирале у запорошком правцу око 110 војника, уништиле два тенка и четири борбена возила.
11:07 07.09.2023
Две беспилотне летелице које су лансирале Оружане снаге Украјине на Енергодар у Запорошкој области нису досегле своје циљеве. Један од њих је пао у градском парку, други је оборен, речено је новинарима у оперативним службама региона.
Прецизира се да је дрон ударио у стамбену зграду од 14 спратова. Нема информација о жртвама.
09:44 07.09.2023
Руске оружане снаге извеле су интензиван напад на положаје украјинских трупа које су се ротирали у близини Вербовог и Работина: непријатељ је током ноћи изгубио око стотину људи, написао је на Телеграм каналу вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.
"Непријатељ је синоћ извршио ротацију својих јединица у рејону насеља Вербово и Работино. Наше јединице нанеле су непријатељу огромну ватрену штету. Само током ове ноћи непријатељ је изгубио око стотину људи из редова војника Оружане снаге Украјине“, написао је Балицки.
Поред тога, према његовим речима, непријатељ је такође претрпео значајне губитке у техници: девет артиљеријских оруђа, два минобацача и два тенка, три беспилотне летелице.
08:38 07.09.2023
08:10 07.09.2023
07:53 07.09.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће заплењена имовина руских бизнисмена који су потпали под санкције бити искоришћена за подршку украјинским ветеранима.

„Први пут шаљемо Украјини имовину, заплењену руским олигарсима који се налазе под санкцијама, која ће се користити за подршку украјинским ветеранима“, рекао је он.

Како је прецизирано у саопштењу Стејт департмента, реч је о износу од 5,4 милиона долара.
Блинкен је раније најавио да ће Вашингтон предати више од милијарду долара додатне помоћи Кијеву. Амерички Стејт департмент појашњава да је Вашингтон од краја фебруара 2022. године Кијеву предао 43,2 милијарде долара војне помоћи. Хуманитарна помоћ износила је 2,9 милијарде долара. Још 20,5 милијарди долара је предато за подршку буџету преко механизама Светске банке, саопштио је Стејт департмент.
07:32 07.09.2023
У подручју насеља Часов Јар и Богдановка (код Артјомовска) који се налазе под контролом Кијева груписане су велике снаге, испричао је за Спутњик извиђач 200. посебне гардијске моторизоване бригаде Северне флоте, који делује у саставу групе Југ.
„Сада се налазимо (са беспилотном летелицом) изнад положаја Оружаних снага Украјине, у рејону Берховског резервоара (ДНР), у близини је село Богдановка и велики број украјинских војника, у селу Часов Јар је у току ротација“, рекао је извор.
Према његовим речима, главна ротација украјинских снага се врши у Часовом Јару и Богдановки, из ових насеља се довози муниција на положаје у близини линије фронта.
07:15 07.09.2023
Кијев је покушао да нападне објекте у Русији дроном, ПВО га је уништила је изнад Брјанске области, саопштено је новинарима у Министарству одбране Руске Федерације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала