- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски запретио ЕУ судом

© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски запретио је Европској унији судом у случају продужења ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа.
„Украјина је категорички против било каквих даљих ограничења на извоз нашег жита“, рекао је Зеленски у обраћању на самиту земаља чланица Иницијативе три мора.
Он је истакао да у Кијеву виде како украјинско жито постаје „извоз добре зараде“ за низ европских земаља.
Украјински председник се „посебно“ обратио Европској комисији, рекавши да су „темељ Европе“, између осталог, слободна конкуренција и „испуњавање обећања“. Како је казао, Кијев не смета конкуренцији, али неће „мирно прихватити кршење обећања која су му дата“, укључујући Споразум о придруживању између Европске уније и Украјине.

„Ако буде требало да се боримо за Украјину и темеље наше заједничке Европе на судовима, борићемо се, иако то не желимо. Ако буде требало да се боримо у међународним организацијама, борићемо се и тамо“, запретио је Зеленски.

Истовремено, лист „Политико“ пише да је већина земаља ЕУ против продуживања забране увоза украјинског жита након средине септембра.
Претходно је министар пољопривреде и руралног развоја Пољске Роберт Телус рекао да ће се Пољска, Словачка, Бугарска, Мађарска и Румунија обратити Европској комисији са захтевом да продужи забрану увоза житарица из Украјине, која истиче 15. септембра, до краја године.
Почетком септембра агенција Блумберг је саопштила да ће Кијев на арбитражној комисији оспорити сваку забрану извоза жита из Украјине у земље ЕУ.
Председничка палата у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2023
СВЕТ
Пољска: Подржаваћемо Украјину само у ономе што је корисно и за нас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала