- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: НАТО злочинци покушали својом „Намерном силом“ да убију Српску

© Tanjug / FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJAМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас, поводом обележавања 9. септембра - Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања, да агресија овог војног савеза и њихов сулуди поход на РС у срцима свих њених грађана буди само горчину и неопростиво и тужно сећање на дане кад су Српској и њеним грађанима нанесени огромни и тешки губици.
"За тих 15-ак дана, од 30. августа до 14. септембра 1995. године, НАТО силници и злочинци бацили су на територији Републике Српске 1.026 бомби, међу којима је и 13 'томахавка', а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона. У тој операцији, лицемерног назива 'Намерна сила', убијено је 46 српских војника и најмање седам цивила. Немилосрдно су бацали осиромашени уранијум по једној малој земљи и бројчано малом а уствари великом, пркосном и поносном народу којег ни 'Намерна сила' није истребила, иако им је то била очигледна намера", нагласио је Додик.
У прилог овој тврдњи о њиховој "намерној намери", истиче Додик, говори и званични "разлог" за бомбардовање Републике Српске - гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је УНПРОФОР без иједног валидног доказа оптужио Војску Републике Српске.
Нагласио је да је свака та бачена бомба на територији Републике Српске раздирала и срце и душу сваког Србина, али још више су болели јауци српских мајки, очева, браће и сестара за својим најдражим које је "Намерна сила" намерно убијала.
Истакао је да за овај злочин нико никада није одговарао, нико није рекао ни извините, нико никада није зажалио за страдалим у овој злочиначкој операцији и нико никада није рекао да је то злочин, један од највећих, ако не и највећи у 20. веку.
"Да ли иједан тај НАТО злочинац који је немилосрдно бацао осиромашени уранијум по овој српској земљи, по српској деци мирно спава, да ли има бар трунку савести, части, образа? Да ли их прогањају наше жртве, да ли се сете брата и сестра Раденка и Радмила Галинац који су страдали 9. септембра 1995. године када је бомба злочиначког НАТО пакта пала на њихово возило? Да ли су икад помислили како је њиховим родитељима, како је њиховој мајци Мирјани која је само 10, 15 дана раније сахранила сина Радована, припадника Војске Републике Српске!? Зато не смемо, нећемо и не можемо престати да памтимо, као што нећемо престати ни да стално подсећамо на овој монструозни напад. На то нас обавезују Раденко, Радмила, Радован, Мирјана - мајка херој и све иједна жртва НАТО бомбардовања. Сваког дана, а не само 9. септембра, кад год имамо прилику подсећаћемо светске моћнике, тзв. борце за правду, на наше жртве које су убијали НАТО бомбама и осиромашеним уранијумом. Никада нећемо преестати да их питамо - зашто! Да ли само зато што смо Срби, зато што смо увек били на страни мира, слободе, права и правде, зато што никада нисмо пристали да будемо слуге и страни послушници", навео је Додик.
Истакао је да су НАТО злочинци пре 28 година покушали својом "Намерном силом" да убију Републику Српску, да убију сваког Србина, да затру и искорене један народ, али нису успели.
"Успели су да убију недужне и беспомоћне људе, борце, цивиле, а до краја су убили право и правду и по ко зна који пут нам потврдили да за Србе и српске жртве правде нема. На врхунцу своје моћи желели су да нам покажу да могу шта год хоће и да за своје злочине остану некажњени, али то не значи да своју силу могу увек 'сипати' из својих крвавих летелица, а да неће бити казне и одговорности. Казна увек стигне, пре или касније, али стигне", наео је Додик.
Председник Српске је рекао да данас када причају о НАТО интеграцијама треба само да им поручимо да се сете шта су радили Републици Српској 1995. и Србији 1999. године.
"Никада нећемо бити део тог савеза, сарадња може, али чланство никада. Зато данас сви у Републици Српској морамо да будемо што јединственији и сложнији, јер само тако можемо бити најјача брана пред разним изазовима и насртајима чији је једини циљ потпуно уништење и развлашћење Републике Српске, отимање њене имовине, а ако вам узму имовину, узели су Републику Српску. Њеним нестанком неће бити ни српског народа у БиХ и то морамо да имамо стално на уму. Морамо се држати заједно, заједно се борити за Републику Српску зарад свих наших предака који су дали своје животе за њено очување и слободу коју ми данас уживамо, али и због будућих покољења, за њихов мир и лепшу будућност у Републици Српској. Ми смо народ који добро зна шта је рат и зато толико цијенимо мир", истакао је Додик.
У Републици Српској 9. септембра обележава се Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања, које су снаге НАТО савеза извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији Републике Српске.
Током НАТО операције "Намерна сила" погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.
У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.
Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је УНПРОФОР без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала