- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Колико посланика недостаје Спајићу за формирање владе

© Tanjug / MEDIABIROМилојко Спајић - лидер "Покрета Европа сад"
Милојко Спајић - лидер Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Пратите нас
У Црној Гори и даље траје сага са формирањем нове владе, а док једни кажу да је мандатар Милојко Спајић запао у политички ћорсокак, из Покрета Европа сад чији је он лидер тврде да ће влада упркос свему бити састављена.
Медији спекулишу шта су прије пар вечери на састанку договорили мандатар Милојко Спајић, лидер Покрета Европа сад (ПЕС), и предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, потпредсједник ПЕС. Има оцјена да нијесу постигли никакав договор, јер Спајић је најавио владу без учешћа коалиције За будућност Црне Горе, УРА и ДПС, а Милатовић се у изјавама залагао за ширу подршку влади.
Ако су чак четири посланика ПЕС против формирања владе по концепту Спајића, како тврди један од лидера ЗБГЦ Милан Кнежевић, поставља се логично питање, од којих парламентарних странака Спајић тражи доддатну подршку, неки помињу Социјалдемократе, док има и оних да који тврде да би Демократе могле да обезбиједе подршку посланика УРА, са којима су били у коалицији на изборима.
Милатовић је 10. августа дао Спајићу мандат за састав владе, али мандатар још није обезбиједио потребну већину за владу.
Састанак предсједника и потпредсједника ПЕС је иницирао мандатар Спајић који због противљења посланика са своје листе, у првом реду Уједињене Црне Горе, али и посланица ПЕС-а Јевросиме Пејовић и Радинке Ћинћур нема потребну већину за формирање владе.

Шта каже рачуница

Детаљи састанка Спајића и Милатовића нијесу познати јавности, али се претпоставља да је разговарано о обезбјеђивању подршке за владу кроз пацификовање непослушних посланица Пејовић и Ћинћур које контролише предсједник државе, али и о јавним ставовима Андреја Миловића, који предводи дио подгоричког одбора који је у сукобу са Милатовићем.
Према речима Милана Кнежевића, Спајић нема подршку четири посланика са своје листе и једног посланика Уједињене Црне Горе, а ни Социјалистичка народна партија још није одлучила да ли ће бити дио приче.
Он је за ТВ Вијести рекао и да је функционер Покрета Европа сад (ПЕС) Андреј Миловић казао да су спремни да преговарају са Социјалдемократама.
Кнежевић је такође рекао да жели Бошњаке, Албанце и Хрвате у влади али да неко од њих не жели коалицију ЗБЦГ. И док из ЗБЦГ поручују да је Спајић запао у политички ћорсокак члан Предсједништва ПЕС Бранко Крвавац тврди да ће 44. влада, и поред свих опструкција , бити састављана и да ће премијер бити Спајић.
Крвавац истиче како и није згорега подсјетити шта су све из тадашњег ДФ-а, а садашње коалиције ЗБЦГ, подметали и радили ПЕС-у од његовог оснивања.
“Рушење програма "Европа сад 1". Незаконита дисквалификација предсједничког кандидата ПЕС-а, уз асистенцију ДПС и договореног медијског спаринга Ђукановић - Мандић. Неистините изјаве да До Квон финансира ПЕС, исказане на прес конференцији бившег ДФ, чиме су имали улогу саучесника у поменутој монтираној афери. Напади на рад специјалног државног тужиоца. Сарадња кроз 43. владу са онима које данас због најаве сарадње са ПЕС називају "Милови сателити”. Јавно подсмијавање програму Европа сад 2”, наводи Крвавац.
Крвавац истиче да ЗБЦГ нема право да се представља као бранитељ Срба у Црној Гори који су конститутивни народ , а не национална мањина. Подсјећа да се у Црној Гори 30 одсто грађана изјашњавају као Срби, а а да је на изборима 11. јуна ЗБЦГ гласало 14,7 одсто грађана. Крвавац најављује да ће у будућој влади бити више Срба него у предходним.

Медији до сада више пута састављали владу

Социјалистичка народна партија Владимира Јоковића је, због улоге у формирању већине од 41 посланика за избор нове владе, подигла себи цијену у преговорима о формирању власти. Иновирана понуда Спајића саопштена крајем прошле седмице за Јоковића је била потпредсједничко мјесто за регионални развој и једно јако министарство да би се тренутно баратало са потпредсједничким мјестом и два ресора од којих је једно фундаментално.
Рачуница је јасна: ако СНП пристане да уђе у владу, мандатар Милојко Спајић по његовим рачуницама има 41 глас у парламенту, колико је неопходно за нову владу, и без двије посланице ,Европе сад Јевросиме Пејовић и Радинке Ћинћур, те посланика Уједињене Црне Горе Владимира Добричанина, који траже да дио нове власти буде и коалиција ,За будућност Црне Горе.
Бошњачкј странци би требало да припадне мјесто потпредсједника владе, те ресори саобраћаја, енергетике, дијаспоре и пољопривреде. Пољопривреду, према незваничним информацијама, тражи и СНП.
Демократама би по нацрту договора требало да припадне мјесто предсједника Скупштине, Министарство одбране, Министарство културе, али и још један јак ресор, уколико Европи сад, како тражи, буде припала функција министра унутрашњих послова.
Посланик ПЕС Андреј Миловић је изјавио у четвртак да ће СНП сигурно бити дио нове владе, али је предсједник те партије Владимир Јоковић након тога казао да СНП тек треба да одлучи да ли ће и под којим условима бити дио Спајићеве владе.
Има најава да би нова влада могла бити договорена до 20. септембра. То је нови интерни рок који је поставио мандатар Спајић.
Посланик ПЕС Миодраг Лаковић казао је да су преговори у финалној фази.
“Преговоре финализујемо и требало би ускоро да буде процесуиран захтјев према парламенту за наставак конститутивне сједнице”, рекао је Лаковић.
Лаковић је најозбиљнији кандидат за министра унутрашњих послова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала