Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Османијева код шефа НАТО – везе Србије и Русије криве јој за све

© Flickr / MarijananaСрбија - тзв. Косово - НАТО - илустрација
Србија - тзв. Косово - НАТО - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Пратите нас
Вјоса Османи се заиста потрудила да првог човека НАТО пакта убеди да Русија управља Србијом на свим пољима, што чак и Запад зна да није тачно, каже генерал у пензији Митар Ковач коментаришући састанак председнице тзв. Косова и Јенса Столтенберга, генералног секретара Алијансе.
Вјоса Османи се на састанку са Јенсом Столтенбергом у Бриселу пожалила да Србија сарађује са Русијом у војној, политичкој и економској сфери, док је Приштина прави савезник НАТО-а. У исто време је истакла да је такозвана држава Косова у потпуности предана својим партнерима из НАТО и ЕУ што, како је рекла, Београд није.

Само Приштина види руски утицај на Србију

Генерал –мајор у пензији професор др Митар Ковач оснивач Евроазијског безбедносног форума овај „реферат“ Османијеве првом човеку НАТО-а коментарише на следећи начин:
„Срж политике лажне државе Косово је да прикажу Србију и Београд као легло сарадње са Руском Федерацијом и то једино легло које је преостало и једини ослонац на простору Европе а да су све друге земље усагласиле двоје деловање и политику са НАТО и ЕУ. То наравно није ништа ново, јер у свим контактима, у свим медијским саопштењима, они инсистирају на томе да се било који покушај повратака суверенитета над Косовом и Метохијом од стране Србије и њена активност у том смислу приказује као продужена руска делатност,“ истиче Ковач.
Он напомиње да Србија не треба да се осврће на то и да не треба да бежи од тога да се по истим принципима и по међународном праву подржи повратак Косова и Метохије матици у преговарачком процесу.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2023
Подкаст
Игре без граница: Шта то Брисел смера с Балканом | Свет са Спутњиком
„Не може се тумачити и није исправно да се примењују дупли стандарди, да се једни западни стандарди и стандарди ЕУ и НАТО односе на Украјину а да се дуги критеријуми примењују када смо ми у питању. Односно, да се подржава отцепљена територија и новостворена лажна држава Косово,“ наглашава саговорник Спутњика.

Приштина се плаши да не изгуби подршку Америке

Ковач је у разговору Столтенберга и Османи такође запазио и да приштински лидери и даље покушавају да Србију прикажу као зле русофилне момке како би удобровољили западне центре моћи.
„Наравно да Запад зна да је ова прича Османијеве празна и да се не може ничим аргументовати, с обзиром да имамо активности и са америчким и НАТО снагама. То смета властима у Приштини јер верују да развијањем било какве сарадње Србије и Запада, посебно Америке, губе у апсолутну подршку Америке и у преговарачком процесу, а и у захтевима за деескалацију кризе на северу Косова,“ објашњава Ковач.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је у својој изјави поздравио потез Приштине у, како тврди, спуштању тензија на северу Косова и нагласио да је битно избећи даљу ескалацију, због чега је обе стране позвао на суздржаност, додајући да је дијалог „једини начин да се реше отворена питања и да се дође до решења које поштује права свих заједница.

Османијевој смета Руско-спрски хуманитарни центар

Он је такође нагласио да, у складу са обавезама Приштине из 2013. године, свако распоређивање косовских безбедносних снага на северу КиМ захтева сагласност Кфора.
Османијева се осим горе поменутог пожалила Столтенбергу и да Србија има 48 оперативних база дуж административне линије са Косовом, да је Руски хуманитарни центар (Руско-српски хуманитарни центар у Нишу – прим. аут.) веома близу Косова, као и да српски мигови лете око граница Косова, а Србија наставља да повећава своју војну, политичку и економску сарадњу са Русијом и у потпуности координира спољну и безбедносну политику са Руском Федерацијом.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2023
СРБИЈА
Столтенберг и Османијева: НАТО подржава дијалог, распоређивање КБС на север захтева сагласност Кфора
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
СРБИЈА
Петковић: Османи лажима напада Београд, иако је познато да је Приштина центар нестабилности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала