- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Скривени 1.900 година у пећини: У Израелу пронађени добро очувани римски мачеви /фото/

CC0 / Pexels/Susanne Jutzeler / Древни мач — илустрација
Древни мач — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Пратите нас
У националном парку у Израелу пронађена су четири изненађујуће добро очувана римска мача стара 1.900 година.
Израелска управа за антиквитете саопштила је да су мачеви откривени у малој скривеној пећини у области изолованих и неприступачних литица северно од Ен Гедија у природном резервату Јудејске пустиње, објавио је „Индијан експрес“.
„Скривање мачева у дубоким пукотинама у изолованој пећини северно од Ен Гедија, наговештава да је оружје узето као плен од римских војника или са бојног поља, и да су га јудејски побуњеници намерно сакрили за поновну употребу“, изјавио је Итан Клајн, један од директора пројекта истраживања Јудејске пустиње.
„Очигледно, побуњеници нису желели да их римске власти ухвате док им је ово оружје у поседу. Управо почињемо истраживање пећине и скривеног оружја у њој, са циљем да покушамо да откријемо ко је поседовао мачеве, где, када и ко их је направио. Покушаћемо да прецизирамо историјски догађај који је довео до чувања овог оружја у пећини и утврдимо да ли је то било у време побуне која се догодила између 132. и 135. године“, додао је Клајн.

Изненађујуће добро очувани мачеви

Мачеви су пронађени са гвозденом оштрицом унутар дрвених корица. У стенама су пронађене и кожне траке, дрвени и метални комаде који су заправо део оружја.
Дужина сечива три мача је између 60 и 65 центиметара. Четврта има краћу оштрицу од 45 центиметара.
Мачеви су извађени из шупљине у стени и пребачени у лабораторије под контролисаним условима, и под мониторингом државних надлежних институција како би се исправно конзервирали.
Прво испитивање је показало да су то били стандардни мачеви које су користили римски војници стационирани у региону током тог периода, пренео је РТС.
Ученице са лобањама људских предака - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Нова теорија о пореклу људи: Откриће у Турској које је узбудило свет науке /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала