- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Створен први људски орган унутар животиње

© PixabayБубрези
Бубрези - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Пратите нас
Научници са института у кинеском граду Гуангџоу успели су из ембриона свиње да развију ткиво бубрега са доминантно људским ћелијама, отворивши пут за "производњу" органа за донирање.
Тим који предводи Лиангжуе Лаи са Института за биомедицину и здравље објавио је студију у научном часопису Стем Сел, а њихов рад је, како се наводи, зависио од "гашења" гена SIX1 и SALL1 у ембрионима уз помоћ Crispr/Cas - алата који се често описује као генетске маказе.
То значи да ембриони нису развили бубрег свиње и да је настао „процеп“ у који су уметнуте тзв. "плурипотентне" људске матичне ћелије из пупчане врпце.
Пре имплантације ембриона крмачама, узгајали су их у епруветама које су садржале супстанце које су храниле и људске и свињске ћелије, преноси Сајенс алерт.
Укупно су пренели 1.820 ембриона у 13 сурогат мајки. Трудноће су прекинуте на 25 и 28 дана да би се проценило како је експеримент функционисао.
Овако развијени бубрези садрже више од трећине свињских ћелија, што може довести до одбацивања у случају трансплантације, рекли су научници, и нагласили да процедуру тек треба унапредити.
Научници су се фокусирали на бубреге јер су они један од првих органа који се развијају и најчешће се пресађују у хуманој медицини.
„Наш приступ побољшава интеграцију људских ћелија у ткива примаоца и омогућава нам да узгајамо људске органе код свиња“, рекао је Лаи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала