- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У разорном земљотресу у Мароку, погинуло више од 1.300 људи /видео, фото/

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyМароко земљотрес
Мароко земљотрес - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Број погинулих у земљотресу који је погодио Мароко порастао је на 1.305, наводи се у саопштењу мароканског Министарства унутрашњих послова. Број повређених попео се на 1.832, од којих је 1.220 у критичном стању, додало је Министарство.
Претходно је било саопштено да је број погинулих 820, а да су најмање 672 особе повређене.
Мароко је прогласио тродневну националну жалост након разорног земљотреса. Националне заставе ће бити спуштене на пола копља током целог периода жалости, навела је у саопштењу краљевска палата, дан после земљотреса јачинеосам степени Рихтерове скале.
Оружане снаге ће распоредити спасилачке тимове да би погођеним подручјима обезбедили воду за пиће, храну, шаторе и ћебад, наводи се у саопштењу.
Највише штете и погинулих има у тешко доступним планинским областима, а да су повређени транспортовани у болнице на лечење, пренео је АП.
Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.
Локални медији известили су да су путеви који воде до планинског региона око епицентра потреса били закрчени возилима и блокирани урушеним камењем, што успорава спасилачке акције.
Више зграда се урушило након потреса југозападно од града Маракеша, показују снимци које је емитовала државна ТВ станица Ал-Аула.
Земљотрес је оштетио делове историјских зидина Маракеша из 12. века, наводи државна телевизија Ал Аула.
Хиљаде људи напустило је своје куће и стамбене зграде након што је Национални институт за геофизику земље упозорио на накнадне потресе.
Министарство унутрашњих послова Марока позвало је данас становништво да остане мирно и да „не паничи“.
У обраћању на државним медијима, Рашид Ал-Кхалфи, званичник министарства, рекао је да је влада већ активирала све расположиве ресурсе за санирање последица ове трагедије.
Потрес се осетио и у главном граду Рабату, око 350 километара северно од планинског венца Високи Атлас, а чак и у Португалији и Алжиру, према португалским и алжирским агенцијама за реаговање у ванредним ситуацијама.
.Амерички професор грађевинског и еколошког инжењерства са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу Џонатан Стјуарт рекао је за америчке медије да очекује више јаких накнадних потреса, с обзиром на интензитет земљотреса магнитуде 6,8 по Рихтеровој скали који је погодио Мароко, а осетио се чак и у Португалу и Алжиру. Друга могућност, по њему, иако врло мала, јесте да потрес од петка увече буде увертира за још јачи земљотрес, пренео је Танјуг.
Због свог положаја на линији додира између Медитеранске, Европске и Афричке плоче, Мароко је посебно изложен сеизмичким активностима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала