- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Симонов хитац: Богдан заслужује злато – постао је права легенда!

© Фото : ФИБАМарко Симоновић
Марко Симоновић - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Када неко игра финале Олимпијских игара и Светског првенства у кошарци, и то против Американаца, може се рећи да кошарку познаје до танчина. Управо такав ас је Марко Симоновић, бивши репрезентативац Србије и капитен Црвене звезде који ће за Спутњик током Мундобаскета писати колумне и износити мишљење о репрезентацији Србије, али и осталим екипама.
Честике свима нама!
Одиграли смо сјајно утакмицу, контролисали меч. Наше предности у односу на Канаду смо баш добро користили. Знали смо донекле да су наше предност у дужој клупи, заиста мислим да је то направило превагу у полуфиналу.
Крајем прве четвртине, када су носиоци Канаде изашли што због одмора или личних, улазили су играчи који нису тог квалитета да парирају нама на овом нивоу. Направили смо предност од осам разлике и после је држали и само увећавали.
Апослутно, апсолутно смо заслужено савладали Канаду. Видела се мотивација и стварно се видело да сви дишу као један, да играју као један. То дефинитивно краси ову екипу. Тимска кошарка је наш највећи квалитет у односу на остале.
Можда Канада има појединачно боље индивидуалце или понека већа имена, можда и не, али када погледате нашу колективну игру, увели смо их у позициону игру, а они се ту слабо сналазе.
Добрић је одиграо сјајно, ухватио добар ритам, почео да погађа шутеве, имао је неке промашаје, ништа страшно, Богдан га је отворио повратним пасом и добио је самопоуздање. Одиграо је стварно добро.
Алекса је одиграо сјајну утакмицу! Феноменалан притисак на плејмејкеру. Гудура је одиграо одлично, једна од његових најбитнијх утакмица и она тројка што је погодио је била веома важна. После тога је и Вања убацио. Милутинов феноменалан, Богдан да не причам. Он је играч који је највише показао на турниру.
Већ сам рекао и најавио раније у току првенства да имамо играча да саставимо две екипе, не једну, па су ми се тада пријатељи јављали и шалили се, говорили „није то баш тако“. На крају делује да сам испао у праву. Имамо заиста, заиста много талентованих играча и много потенцијала, такво смо поднебље.

Имамо и инат који је за спорт много добра ствар, можда за неке друге ствари у животу није, али за спорт јесте. Суперталентовани смо за спорт. Нисмо случајно ту где јесмо. Било је прилика када нисмо остварили резултат, али пуким случајем неспретних околности, када нам се тако намести.

Што се квалитета тиче, припадамо самом врху, ми смо крем де ла крем.
Како против Немаца у финалу Мундобаскета?
И раније сам истицао Немачку, Канаду, Американце и нас. И на крају су те екипе стигле до полуфинале. Апсолутно смо заслужено у финалу и Немци и ми. Биће много, много тешка утакмица.
Они су изузетно велики, добро покривају рекет, рашире руке, рашире се, много је тешко проћи и дати. А знају да вам дају кош. Много зависи од Шрудера, али и не, видели смо у четвртфиналу. Можемо да играмо добру утакмицу против њих, рекао бих да су шансе 50:50. Неће им бити лако уопште против наших бекова.
Не треба да се задовољимо сребром. Не треба. Имамо то, нису ту најбољи играчи, али имамо много квалитета, карактер и победнички менталитет. Ова екипа има карактер и требало би да узме злато.
Заслужују то. Сви.
А, највише Богдан.
У случају да узмемо сребром, било би му то четврто сребро, већ га има. То је вансеријски играч. Вероватно је требало још боље да га рангирају у НБА, али је апсолутно показао да је вансеријски.
Увек је био наша легенда. Овим је постао баш легенда – легенда!
До следећег читања и наредне колумне, после великог финала,
Марко Симоновић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала