- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Пешић лоцирао разлику између Срба и Немаца: „Спремни смо!“

© Sputnik / Лола ЂорђевићСветислав Пешић
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Светислав Пешић, селектор кошаркашке репрезентације Србије, говорио је пред финале Мундобаскета где ће нам противник бити Немачка и открио је разлике између два тима. Како каже, Немци су високи и снажни, а наш тим има квалитет да предвиђа дешавања на терену и да чита ситуације које се догоде током утакмице.
Србија је у првом полуфиналу савладала Канаду, а потом је Немачка била боља од Америке.
„Играмо против Немачке, вероватно то нико није очекивао, али ми јесмо и то је најважније. Очекивао сам Немачку не зато што су остале екипе славије од Немачке, већ зато што су они уз нас показали највише. Они нису изгубили ниједну утакмицу, имали су перфектно првенство, мене то не изненађује. Познајем тренера, играче, систем, њихов највећи квалитет је континуитет јер играју већ дуго година заједно, још од Хенрика Рендла. Правили су фантастичну екипу и нас очекује изузетно захтевна утакмица“, рекао је Пешић.
Има поштовање Пешић према Немачкој.
„Ако једна екипа добије САД и води од самог почетка до краја, ми то морамо да респектујемо и тера нас да се спремимо максимално, уз такав приступ припреми за утакмицу и што је најважније – колико све то што ми припремамо можемо да реализујемо. Ово је финале које карактерише две изузетно јаке екипе, које су до финала стигле тимским приступом према игри, са победничким менталитетом, са вером у своје предности и квалитете. Сигуран сам да ће то бити право финале“.
Не жели селектор Пешић да се превари и да, с обзиром на то да је провео године у немачкој кошарци, каже да их познаје боље него што они знају Србију.
„То ћемо да видимо. Тешко је из ове перспективе рећи. Данас су српски играчи добро праћени, скаутинг постоји. Ја их најбоље познајем зато што сам ту стално са њима, знамо се лично са тренером и свим играчима. Колико је то предност, не знам. Више се бавим мојим играчима, да им помогнем да се добро ментално и тактички припреме за ову утакмицу. Биће тешка борба, јер је Немачка борбена екипа и код њих нема предаје. Није то сада само борба, борба, борба, већ борба претворена у квалитет. Они су борбом спремни да надокнаде резултат и своје недостатке“.
Донео је Пешић 1993. године Немачкој злато на Европском првенству.
„Донео сам им ја много више од злата. И себи сам донео много, тамо сам постао прави тренер. И они су мени дали много, помогли су ми да свој таленат претворим у искуство и квалитет. Ипак, емотивно сам везан за ову екипу Србије, све се боље познајемо... Не бих говорио о том професионалном односу, већ о томе колико момци имају потребу да сарађују и имају од мене очекивања. Идемо у том смеру“.
Све зависи, понавља селектор, од добре одбране Србије.
„Ту нема никакве дилеме. Ми смо екипа која је показала да из одбране можемо да креирамо наш напад, транзицију. Ми смо, колико знам, досад били водећи у поенима из транзиције. Ми немамо висину и физику као Немци, они су на свим позицијама високи и снажни. Оно што нас ипак карактерише је да смо спремни, да имамо тај квалитет предвиђења, знамо да добро читамо ситуације. Да не говорим о кошаркашкој интелигенцији. Али, интелигенција без борбености и залагања – не помаже“.
Играчи су – спремни!
„Јесу, наравно. Ово је последња утакмица на турниру, нема више. Ни до сада се нису жалили. Добро спавање, добра припрема и то је то“, закључио је Пешић.
Финале Мундобаскета је на програму у недељу од 14.40.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала