- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Усвојена декларација самита Г20: Супротстављена гледишта на кризу у Украјини

© AP Photo / Aijaz RahiСкуп Г20 у Њу Делхију
Скуп Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Пратите нас
Чланице групе 20 најразвијенијих економија света на самиту у Индији усвојиле су заједничку декларацију у којој се позивају све земље света да поштују међународно право, између осталог и по питању суверенитета и територијалне целовитости.
Чланице су уједно потврдиле и да самит није платформа на којој се разматрају геополитичка питања, али је препознато да она могу да утичу на светску економију.
Поводом сукоба у Украјини, чланице су имале супротстављена гледишта, наведено је у заједничкој декларацији у којој је истакнуто да сукоб негативно утиче на ланце снабдевања и економски раст.
Истакнути су људска патња и додатни негативни утицаји сукоба у Украјини на глобалну сигурност хране и енергије, ланце снабдевања, макрофинансијску стабилност, инфлацију и економски раст, који су закомпликовали политичко окружење, посебно за земље у развоју и најмање развијене земље које се и даље опорављају од кризе.
Поводом ситуације у Украјини, наводи се да све земље морају да се уздрже од претње или употребе силе зарад стицања територија.
„Што се тиче сукоба у Украјини, поново смо потврдили ставове наших држава усвојене у Савету безбедности УН и Генералној скупштини. У складу са Повељом УН, све државе морају да се уздрже од претњи или употребе силе у циљу стицања територија усмерене против територијалног интегритета и суверенитета или политичке независности било које државе“, закључује се у декларацији.
Лидери Г20 су осудили терористичке нападе на важне енергетске објекте. Како додају, терористички акти су кривична дела која се не могу оправдати, без обзира на то ко их је спровео и када.
Државе Г20 позвале су на пуно спровођење споразума о житу и реформу Светске трговинске организације, наводи се у заједничкој организацији. Државе чланице групе су се обавезале на јачање глобалне сигурности хране и поздравиле Афричку унију као нову чланицу.
Чланице групе су посвећене промовисању отворене и фер трговине и неувођењу забрана извоза. Обавезују се да ће промовисати отворену, фер, транспарентну и контролисану трговину пољопривредним производима, храном и ђубривом, а не уводити забране или ограничења извоза.
У декларацији се поздравља Афричка унија као стална чланица Г20 и изражава чврсто поверење да ће њено укључивање дати значајан допринос решавању глобалних проблема данашњег времена.
Земље Г20 су позвале на једнак приступ поузданим, висококвалитетним вакцинама и лековима у свету, посебно за земље са ниским и средњим приходима, а објавиле су да се оснива радна група за права жена.
Додаје се и да ће домаћини наредних самита биће Бразил (2024), Јужна Африка (2025) и САД (2026).
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
РУСИЈА
Обновите прехрамбени споразум: Ердоган тражи од лидера Г20 да испуне захтеве Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала