- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

„Бог је наградио другарство, јединство, српски инат – одбраном до 20 разлике у финалу!“

© Фото : ФИБАИван Паунић
Иван Паунић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Бог је наградио другарство, јединство, српски инат и то што се десило Бориши. Бог одозго види и награди, убеђен сам да ће момци да освоје злато, каже за Спутњик Иван Паунић, некадашњи кошаркашки репрезентативац Србије, уочи финала Светског првенства у ком Србија игра против Немачке.
Паунић, који је претходне три године наступао за руску Локомотиву Кубањ, 2009. године је био члан националног тима Србије који је освојио сребрну медаљу на Европском првенству. Тој екипи нико није давао велике шансе, што је и случај са актуелном генерацијом која такође има медаљу у џепу, апострофирао је 36-годишњи кошаркаш.
Кошаркаши Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
СПОРТ
Ко осваја златну медаљу на Светском првенству у кошарци?
„Кад год су звезде дошле, никад ништа нисмо урадили, да ли је то неки его, ко је већи фрајер, ко је већи каубој, свако гледа да покаже себе и ту никад није био добар резултат. А ево, погледајмо екипу код селектора Дуде Ивковића када сам и ја био, онда екипе код Салета Ђорђевића када су ту били Милосављевић, Катић, Бирчевић, момци који у том тренутку нису највиша класа, али су то играчи који гину за дрес и дају сто посто себе“; рекао је Паунић.
Сличности, наш саговорник, види и у овој екипи, а све те генерације повезује један играч, онај који је од Паунића наследио број 7 у националном тиму Србије и према коме старији колега гаји велико поштовање и заштитнички однос.
© AP Photo / Michael ConroyБогдан Богдановић
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2023
Богдан Богдановић
„Ово је млада, гладна, жељна екипа, са Богданом Богдановићем као капитеном. Ја знам како он тренира, колико је посвећен и када видим да неко пљује Богдана јер је шутнуо 1/13 морам да кажем људи, бре, да ли знате колико он тренира, колико је посвећен, колики је фанатик? Он сваког дана шутне хиљаду лопти, репрезентација има тренинг у 10, он дође у 7 да би шутирао и радио пре свих. Он је прави капитен, направљен је другарски однос у екипи, гледам како имају одличне релације, баш, баш другарски однос. Тај дух је најбитнији, са таквом атмосфером и међусобним поштовањем, види, не постоји репрезентација која може да нас добије“, додао је Паунић.
Утисак је да кошаркаши Србије играју све боље из утакмице у утакмицу, а Паунић очекује да све кулминира у финалу.
„Момци су ушли у врхунску форму, а кључ свега је одбрана. Сва петорица на терену и сви на клупи дају 200 посто себе, нема тренутака минуса у одбрани, свако ко уђе донесе више енергије, жеље. По мени је кључ за финале и кључ за цело првенство – одбрана. Ако будемо играли одбрану као против Канаде, Литваније, види, ми ћемо 20 разлике добити Немце, ако будемо играли како смо играли досад. Ако кренемо да се издвајамо, ако једна карика испадне из тока, имаћемо проблем. Немци су показали да су преозбиљна репрезентација, играју веома добро, имају феноменалан тим, једини су без пораза на првенству. Опет, питање је колико они имају искуства за финале, колико ће они да се поремете... Ми треба да поновимо дух, борбеност, одбрану, ако дамо максимум ту, нема трунке бриге да нећемо добити Немце, у то сам убеђен. Само да се понови иста одбрана, да се додају у нападу, да играју као један и не сумњам да ће добити Немце“.
Пут ка финалу је био веома турбулентан и око многих ствари се српски тим није питао, али важније од свега, никад није сумњао у себе, чак ни после пораза од Италије.
„Ситуација је оваква, ти губиш од Италије и 99,9 одсто идеш на Амере. Већ ту се размишља да је крај првенства, да се игра од 5. до 8. места, а ето после је Литванија одиграла лудачки против Америке, погодила је све живо. Италијани су тада потонули психички, а нама су скочили и мотивација и самопоуздање, нису Литванци аждаје као Американци, сви су се скупили и мотивисали, а Литванци су се опустили, показали су се против Американаца и сигурно су веровали да ће им бити лагано, али нису погодили шутеве као против Америке, док смо ми одиграли на врхунском нивоу. Све се склопило, ушло се у полуфинале, опет сви хвале Канаду, имају пет, шест врхунских НБА играча и прогласе се фаворитима и опет мисле да ће бити све лагано... Нама се отворио ненормално добар пут, од највећег могућег пакла до тога да не бисмо могли да изаберемо боље“, навео је Паунић.
Поред одличне игре Србије, утисак целог Мундобаскета је тешка повреда коју је доживео Бориша Симанић. Најпре је објављено да је завршио учешће на првенству, а потом и да му је одстрањен бубрег.
„То што се десило Бориши је једна велика трагедија, у тој несрећи се ујединила репрезентација, али бих највише волео да се Бориши ништа није десило и да смо остали последњи на првенству, био бих много срећнији и сигуран сам да би свако од момака пристао на то. Жао ми је тог момка, питање је да ли ће моћи да настави каријеру, али је заслужио да му се помогне и кроз државу и кроз савез. Треба му скинути капу, као и свим момцима, сви су у истом кошу, сви преживљавају исто, уопште није лако играти тако важне утакмице, а знаш да ти се друг бори за живот. Свака част тим момцима, треба имати мотивације и жеље и снаге да оставиш тешке ствари по страни и да даш максимум на терену. Ја скидам капу момцима, за мене су они шампиони па макар изгубили 100 разлике од Немаца, они су шампиони због тога шта су и како показали“.
Паунић у даху наставља, одушевљен представом коју су приредили кошаркаши Србије.

„Бог је наградио другарство, јединство, српски инат и то што се десило Бориши. Бог одозго види и награди, убеђен сам да ће момци да освоје злато. Ето, Пешић је узео последње злато за нас и даће Бог да га опет узме. Верујем у злато, верјем у момке, желим им пуно среће, шта год да се деси, они су шампиони колико су се борили. Ја сам био у тој кожи, у том дресу, шта ти момци пролазе на психичком нивоу знајући да им се друг бори за живот, а они играју за земљу, дају максимум, нико не може да схвати које је то психичко стање и колико је тешко, а момци нису показали то ниједног тренутка. Као један су, зову се браћом, кумовима, то је за пример и шта год да ураде у финалу треба да им се скине капа, они су за мене стварно шампиони“, закључио је Паунић за Спутњик.

Шампиони ће на терен од 14.40, пратите текстуални пренос финала Мундобаскета уз Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала