- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Западне земље нису успеле да „украјинизују“ самит Г20 у Индији

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров се састао са новим министром спољних послова Кине
Лавров се састао са новим министром спољних послова Кине - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Западне земље нису успеле да „украјинизују“ дневни ред самита Г20 у Индији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„У великој мери захваљујући консолидованој позицији Глобалног Југа у заштити својих легитимних интереса није успео покушај Запада да поново украјинизује читав дневни ред на штету суштинских задатака земаља у развоју“, рекао је Лавров новинарима по завршетку самита у Њу Делхију.
Према његовим речима, „украјински параграф“ је предмет консензуса, али он није о Украјини.
„Украјинска криза је споменута, али искључиво у контексту неопходности решавања свих сукоба који постоје у свету, у складу са циљевима и принципима Повеље Уједињених нација“, додао је Лавров.
Према његовим речима, самит у Њу Делхију је протекао успешно, а организација Г20 пролази кроз унутрашњу реформу.
„Самит је дефинитивно успео. То је успех Индије као председавајућег, успех свих нас. Двадесеторица пролази кроз унутрашњу реформу. То се испољило у суштинској активизацији чланица Г20 из Глобалног Југа“, рекао је Лавров.
Руски министар је истакао да су, уз подршку Индије, земље инсистирале на томе да се уваже њихови интереси.
„На крају су они ушли у декларацију“, рекао је Лавров и додао да Глобални Југ настоји да ојача своју улогу у механизмима глобалног управљања, како би она одражавала његову реалну тежину у свету.

Позитиван импулс за реформу ММФ-а и СТО

Руски министар је, такође, оценио да ће самит Г20 у Индији дати позитиван импулс напорима зареформу Међународног монетарног фонда и Светске трговинскеорганизације.
„У завршној декларацији самита Г20 формулисани су задаци за реформу и Међународног монетарног фонда, где Американци одавно, ако ћемо поштено да поделимо квоте и гласове, немају карту за блокирање, која и даље постоји вештачки. Самит ће, наравно, дати веома озбиљан подстицај и у сфери ММФ-а и Светске трговинске организације“, рекао је Лавров.
Он је додао да покушај Запада да спроводи политику доминације и да остане хегемон неће успети ако се има у виду појављивање нових центара светског развоја.
„Запад неће моћи да остане хегемон, ако се има у виду да су се објективно одавно појавили и све су снажнији центри светског развоја“, рекао је Лавров, истакавши да западне земље после овог самита треба да размисле о томе колико су у стању „да наставе своју политику доминације“.
Индија председава Г20 од 1. децембра прошле године. Самит лидера „Велике двадесеторице“ одржан је у Њу Делхију 9. и 10. септембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала